gorzelnia whisky z regionu Lowland, leżąca na przedmieściach Glasgow. Założona w roku 1817 przez Johna Bullocha na miejscu gorzelni Duntocher. Wielokrotnie zmieniała właścicieli, m.in. byli to: John Maclachlan, browar J.&R. Tennant Brewers czy Eadie Cairns Ltd. Od 1984 roku jej właścicielem jest Morrison Bowmore Distillery. Był to pierwszy butelkowany single malt z Lowlands i wciąż jest najbardziej znany jako whisky z tego regionu. Whisky z Lowlands są delikatniejsze w smaku niż te z wysp czy z Highland, do suszenia słodu nie używa się tu torfu. Whisky Auchentoshan jako jedna z nielicznych w Szkocji jest trzykrotnie destylowana, ma wyśmienity owocowy aromat z nutami słodyczy. Najbardziej znane są Auchentoshan Classic i Auchentoshan 12-letnia, ponadto butelkowane są m.in.: Auchentoshan Three Wood, Virgin Oak, American Oak, Valinch, Auchentoshan 18- i 21-letnia, 16 YO Bourbon Cask Matured czy Auchentoshan 11 YO Bordeaux Cask Matured, a okazjonalnie w limitowanych edycjach także 50-letni rarytas. Jest też wiele edycji rocznikowych: 1975, 1976, 1977, 1998, 1999 a także specjalne edycje dla stref wolnocłowych. Roczna produkcja to ok. 1,8 mln l. Gorzelnia jest otwarta dla zwiedzających.
Na razie piłem Classic ,ale 12yo sobie stoi , a i edycje specjalne kuszą na przyszłość. Classic jest jednym z najłagodniejszych SM jakie są, słodka , orzeźwiająca. Na początek doskonała, na codzień doskonała , ale jakby szukać rewelacji to standardowo – trzeba sięgnąć po wyższy egzemplarz. 🙂