„Południowy Wiatr”, jednokrotnie destylowany alkohol, którego tradycje wywodzą się z Okinawy. Zwykle robione z ryżu sprowadzanego z Tajlandii, moc: 25-30%, choć bywa też 43%. Awamori jest destylowane z ryżu, który jeszcze nie zakiełkował. Ryż jest fermentowany w tradycyjny, powolny sposób, z udziałem drożdży koji. Poza Tajlandią, popularne w: Chinach, Korei, na Tajwanie i w Indonezji, a także oczywiście w Japonii, na wyspie Okinawa, gdzie do II wojny światowej działało aż 47 producentów awamori. Obecnie najbardziej znany producent, to firma Ryuku, należąca do grupy Satsuma. Awamori poddaje się procesowi starzenia, a te najlepsze leżakują 20-25 lat, zaś minimalny okres starzenia, to trzy lata. Niegdyś Awamori zakopywano w ziemi nawet na sto lat, niczym polską starkę. Dziś trudno jednak trafić w rozsądnej cenie na Awamori starsze niż 10 lat, a leżakowanie odbywa się zwykle w kamionkach. Smak delikatny, ryżany, przypominający sake, tylko alkohol jest mocniejszy.  Najlepiej smakuje podgrzane, choć podobno w Japonii coraz częściej podawane jest z kostkami lodu. Inne marki poza Ryuku to m.in.: Kumesen, Zanpa czy Tenryuzo.

Komentarze

Autor: Disorder

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail