Björk

likier brzozowy, popularny w Skandynawii. W Szwecji robiony na bazie wina – np. ten  produkowany na farmie Harjadalen. Sok brzozowy macerowany jest z alkoholem, skórkami cytryny i korą brzozową. Recepturę opracował David Hassan. W smaku kwaśne, czuć zioła, przypomina nieco wermut. Dobre na aperitif z kostką lodu. Moc – 22%. Na Islandii robiony npo. przez Foss Distillery., na spirytusie zbożowym, z sokiem z brzozy, w butelce kawałek gałęzi. Aromat bardzo brzozowy, a w smaku: cierpkość pinii, żywicy, do tego słodycz syropu (zapewne cukier), bardzo taniczne z finiszem igliwia. Moc – 27,5%.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.