Historia, Spirits
destylarnie, historia, korn

C. Schulze Dampf-Kornbrennerei Nordhausen

C. Schulze Dampf-Kornbrennerei Nordhausen

Udostępnij:

Leżące w górach Harz miasto Nordhausen od początków XVI wieku słynie z produkcji kornu, czyli zbożowego destylatu podobnego do wódki, ale zwykle nieco słabszego (korn najczęściej ma 36%) i o wyraźnym smaku ziarna. Do produkcji kornu używa się m.in.: pszenicy, żyta czy jęczmienia a także innych zbóż. Alkohol destylowany jest dwukrotnie, potem rektyfikowany. W XVIII wieku w Nordhausen działało aż 69 zakładów destylujących korn.


Od XIX wieku z produkcją kornu w Nordhausen związana była m.in. rodzina Schulze. W 1831 roku destylarnię założył Theodor Schulze przy ulicy Erfurterstrasse 17. Oprócz kornu produkował ceniony w regionie ziołowy likier Harzer Fuhrmann, z charakterystycznym wozem kupieckim na etykiecie. Produkował też winiaki, a przede wszystkim ceniony mocny korn (40%) Echter Nordhäuser, który wytwarzany jest do dziś przez zakłady Nordbrand-Nordhausen. Wiek XIX to w Niemczech m.in. czas rozwoju gorzelni przetwarzających ziemniaki (Kartoffelbrennerei), w tym czasie korn z Nordhausen stał się synonimem najwyższej jakości schnapsa.
W 1835 roku przy Weidenstrasse 21 w Nordhausen powstała kolejna destylarnia rodziny Schulze – C. Schulze Dampf-Kornbrennerei. Zachowało się o niej niewiele informacji, jej specjalnością był Reiner Alter Korn, czyli łagodny zbożowy destylat poddany starzeniu w dębowej beczce. Tu też produkowano Echter Nordhäuser, ale w słabszej wersji – 35%. Reiner Alter Korn wkrótce produkowała także najbardziej znana w początkach XX wieku gorzelnia Josepha Seidela, założona w 1908 roku. Stary zakład Seidela istnieje do dziś, mieści się w nim obecnie muzeum kornu, poza tym wciąż jest tu wytwarzany w niewielkich ilościach alkohol – w starej kolumnie redestylowana jest kminkówka, muzeum i budynki należą do Nordbrand-Nordhausen. Wracając do fabryki C. Schulze, to podczas II wojny światowej miała nowego właściciela i działała pod nazwą Kuntze Friedrich Dampf-Kornbranntweinbrennerei u. Likörfabrik. Po wojnie ta część Niemiec znalazła się na terytorium NRD. Wszystkie zakłady znacjonalizowano. Po gorzelniach rodziny Schulze zarówno przy Weidenstrasse 21 jak i przy Erfurterstrasse 17 nic nie pozostało.
A ja mam w swoich zbiorach starą fakturę z czerwca 1928 roku, wystawiony przez firmę C. Schulze Kornbranntwein-brennerei und Likörfabrik na sprzedaż kornu Echter Nordhäuser. Pozostałe eksponaty pochodzą z muzeum kornu w Nordhausen oraz z zasobów muzeum cyfrowego museum-digital.de.

[nggallery id=141]

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.