Nazwa Călăraşi destylarni pochodzi od miasta, w którym zakład działa od 1896 roku, jest jednym z najstarszych w Mołdawii. Założycielem zakładu był ojciec gruzińskiej brandy, David Sarajishvili. Dziś firma jest jednym z największych producentów alkoholi w Mołdawii. Dysponują obszarem 600 ha winnic, na których mają dziewięć różnych odmian winorośli (sauvignon blanc, hibernal, alb de suruceni, aligote, bianca, alb de onițcani, pervenet magaraci, riton, cabernet sauvignon, merlot). Zakład produkuje własne wina, z nich też wypalane są wysokiej klasy brandy (w Mołdawii zwane divin). Rocznie produkowanych jest ok. 100 tys. dekalitrów winnego destylatu, które dojrzewają w dębowych beczkach w piwnicach należących do firmy Călăraşi Divin (obecnie spółka giełdowa). Najstarsze beczki mają ok. 50 lat. Do destylacji używają zarówno alembików typu szarentejskiego, jak i kolumn do pracy ciągłej.
Oferta mocnych alkoholi obejmuje ok. 25 produktów, najwyższej klasy winiaki, które z powodzeniem mogą równać się z najlepszymi francuskimi koniakami: Călăraşi (40 lat), Călăraşi (30 lat), Ştefan Vodă (25) i Noroc (20), a także inne zupełnie przyzwoite: Victor (15), Luceafăr (10), Călăraşi (3, 4, 5, 6, 7 i 12 lat), Status Regal (5, 6, 7, 8, 10, 12 lat), Aurum (3, 4, 5, 7, 10 lat), Ofreu (3, 4, 5 lat). Firma butelkuje też tanie brandy starzone przez ok. 6 miesięcy – Aldămaş oraz Dumbrava, a także alkohole z wytłoków winogron – linia Grape. Przy zakładzie działa sklepik firmowy, a na terenie destylarni zgromadzono niezwykłą kolekcję starych win i destylatów, butelek liczących po kilkadziesiąt lat.