to ogromne drzewo amazońskie, wywary z niego używane są przez Indian m.in. na bóle reumatyczne oraz problemy z trawieniem. Alkohol z chuchuhuasy robiony jest na bazie rumu z trzciny cukrowej, w którym maceruje się kawałki kory drzewa. Smak ma korzenny, słodko-gorzki, dość przyjemny. Popularna w regionie Iquitos, gdzie można ją dostać zarówno w barach, jak i na bazarach.

Komentarze

Autor: Disorder

Komentarze

    • Wygląda tak bo zawartość sfermentowała po latach przechowywania, widocznie moc była zbyt słaba, bo fermentować nie powinno. Obecnie zawartość tej akurat butelki nie nadaje się do konsumpcji, nie mniej zapewniam, że było to znakomite – słodko-korzenne i bez aromatu rumu, którego nie znoszę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail