5 sierpnia w cyklu Mocny Poniedziałek odbyło się spotkanie z destylarnią Raspenava z Czech. Zakład powstał w 2022 roku u podnóża Gór Izerskich. Zainstalowano urządzenie destylacyjne firmy Kovoděl Janča z miedzianym zbiornikiem o pojemności 300 l oraz czteropółkową kolumną z deflegmatorem i dwoma katalizatorami. Robią destylaty owocowe – z lokalnych owoców, a także egzotycznych, część leżakuje w beczkach. W ofercie są także własne likiery oraz brandy z winogron dornfelder i pálava. W planach jest własny rum trzcinowy. Właściciel destylarni, Miroslav Rýdzi, jest kolekcjonerem rumów. Przy destylarni jest pensjonat.
Rýdzi Fruit Spirit Pineapple (48%)
Przefermentowany i przedestylowany ananas, tylko miąższ, słodka odmiana – extra sweet. Fermentacja bardzo długa, aż 30 dni w specjalnie spreparowanych kulturach drożdży. Destylują do mocy 74,6%. Z 300 kg ananasów uzyskują 70-80 l destylatu. Lekki naturalny zapach ananasa. Smak pełen ananasa, dojrzałej pigwy, dużo słodyczy. Finisz natomiast kwaskowo-goryczkowy. Lekki ananasowy destylat do koktajli, w sam raz do piña colada.
25/25/24/7=74
Rýdzi Fruit Spirit Quince (48%)
Owoce z Polski, fermentowane trzy tygodnie, destylacja do ok. 70%. Świetny czysty zapach pigwy, jest lekka nutka warzywna, gotowanej pietruszki, marchewki. W smaku słodka pigwa, leciutko miód, ziołowość. Finisz bardzo długi, smaczny, nie czuć mocy alkoholu, za to czuć bardzo wyraźni pigwę – lekko kwaskową, lekko miodową, jest też posmak jakby dyniowy.
28/28/28,5/8=92,5
Rýdzi Fruit Spirit Apricot (48%)
Morele pochodzą z dwóch obszarów uprawy – z żyznej Hany – konkretnie z regionu Prostějovsk i Jičínsk. Trzy tygodnie fermentacji. Przyjemny, lekki owocowy zapach moreli, nutka kwiatowa, pyłkowa, ale też migdałowa, pestkowa. Smak słodki, cierpki, a nawet delikatnie słony, morela absolutnie dominuje. Finisz cierpki, długi, dobry kręgosłup alkoholowy, delikatnie pudrowość, różaność, pigwa, ale głownie morela. Bardzo smaczne.
28/28/28/8,5=92,5
Rýdzi Fruit Spirit Plum (48%)
Ze śliwek węgierek uprawianych w Morawach. Trzy tygodnie fermentacji. Delikatny, cierpki, przyjemny zapach śliwki, z nutką pestki. W ustach dużo słodyczy, dużo dojrzałej śliwki, nuta marcepanowa, migdałowa, pestkowa. Moc alkoholu wyczuwalna, ale przyjemna, finisz jest długi, cierpko-słodki, taniczny, czysto śliwkowy.
27/27/28/8=90
Rýdzi Fruit Spirit Williams (48%)
Wykorzystano dojrzałe soczyste owoce z Jičína. Trzy tygodnie fermentacji. Słodki, kwiatowy, czysty i wyrazisty zapach gruszki williams. W smaku słodycz, leciutka goryczka pestek, taniczność, wypełnia usta gruszką, lekką miodowością. W finiszu czuć goryczkę pestki, jest sporo wosku i słodycz typowa dla williams, czuć bardzo dobrą jakość owocu.
28/28/28,5/8,5=93
Rýdzi Fruit Spirit Raspberry (48%)
Kótka, delikatna fermentacja. Z 300 kg owoców uzyskano zaledwie 45 l destylatu. Fantastyczny, czysty zapach malin, czuć w zapachu owoc i nic więcej. Smak słodko-cierpki, malina i nuta pudrowa, różana. W finiszu jest lekko goryczka pestek owocu oraz słodko-cierpki malinowy posmak. Znakomite. Moc alkoholu wyczuwalna, ale dobrze współgra i rozgrzewa.
28/28/28/8,5=92,5