Scotch Malt Whisky Society (SMWS) z siedzibą w Edynburgu obchodzi w tym roku czterdziestolecie. Założył ją Pip Hills w 1983 roku jako klub whisky. Firma ma obecnie 30 oddziałów na całym świecie, w tym w: Chinach, Australii i Stanach Zjednoczonych. Przed kilkoma laty, niestety, zamknęła swój oddział w Polsce. SMWS ma ponad 100 barów partnerskich na całym świecie, butelkuje whisky z ponad 180 różnych destylarni i ma ponad 37 tys. członków.
„Nie przepadałem za whisky, ale kiedy po raz pierwszy spróbowałem whisky prosto z beczki, doznałem olśnienia – ta whisky smakowała niesamowicie i była zupełnie niepodobna do żadnej whisky, którą piłem wcześniej. Podzieliłem się niektórymi z moimi przyjaciółmi i oni też to pokochali, więc wydawało się dobrym pomysłem, aby podzielić się tym z większą liczbą osób” – wspomina Pip Hills.
Obecnie właścicielem SMWS jest The Artisanal Spirits Company (ASC).
Z okazji czterdziestolecia firma wprowadzi specjalne wydania i kolekcję pamiątkowych butelek oraz wiele innych atrakcji. SMWS uruchomi również nową serię podcastów i zbierze swój pierwszy panel degustacyjny tylko dla kobiet, aby wybrać przyszłe wydania. Rok obchodów obejmie emisję specjalnego krótkiego filmu o historii klubu. Plany obejmują też wypuszczenie whisky z destylarni, których nigdy wcześniej nie było w klubowej kolekcji.
„Mówią, że z małych żołędzi wyrastają potężne dęby i jest to prawdą w przypadku SMWS”. „To niesamowite, że małe grono kumpli dzielących się whisky z jednej beczki w Edynburgu rozrosło się do międzynarodowego klubu, który w swoim czterdziestym roku działania osiągnie 40 tys. członków na całym świecie”– skomentował Andrew Dane, dyrektor generalny ASC.