Po raz kolejny prezentujemy najciekawsze polskie produkty roku – wódki, likiery, okowity, whisky, gin. Medalem Debiut roku honorujemy to, co innowacyjne, wyjątkowe i najwyższej jakości w swojej kategorii. W 2021 roku pod uwagę branych była rekordowa liczba aż 576 próbek różnych alkoholi. Średnia z ocen w skali 0-100 wynosi aż 76 (kolejno: 77 w 2020, 73 w 2019, 66 w 2018 i 68 w 2017 roku), co kolejny raz potwierdza, że jakość polskich alkoholi jest bardzo wysoka. Pod uwagę brane były wszystkie segmenty, od ekonomicznego po super premium, a także – w niewielkiej liczbie – nadsyłane alkohole domowe. Ogromny wzrost liczby nowych alkoholi związany jest z powstającymi nowymi destylarniami, nowymi markami – w następnych latach można spodziewać się, że jeszcze więcej nowości trafiać będzie na sklepowe półki. Spróbowaliśmy na pewno ponad 90% tego, co nowego w Polsce w 2021 roku wyprodukowano.

Tabela i wykres pokazują jak oceny rozkładały się w przedziale jakościowym. Ocen bardzo niskich, w przedziale 0-20 było bardzo niewiele, natomiast oceny 80-100 przeważają.

Jak oceniano próbki?

Wartość

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

Liczba próbek 2017

5

3

8

23

22

32

51

64

89

21

Liczba próbek 2018

2

5

18

20

26

42

54

44

80

31

Liczba próbek 2019

3

1

4

12

15

19

45

51

113

31

Liczba próbek 2020

1

2

5

4

9

16

28

48

111

55

Liczba próbek 2021

2

5

8

17

22

32

63

119

209

99

Wartość

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

2017

1,6%

0,9%

2,5%

7,2%

6,9%

10,1%

16,0%

20,1%

28,0%

6,6%

2018

0,6%

1,6%

5,6%

6,2%

8,1%

13,0%

16,8%

13,7%

24,8%

9,6%

2019

1,0%

0,3%

1,4%

4,1%

5,1%

6,5%

15,3%

17,4%

38,4%

10,5%

2020

0,4%

0,7%

1,8%

1,4%

3,2%

5,7%

10,0%

17,2%

39,8%

19,7%

2021

0,4%

0,9%

1,4%

2,9%

3,8%

5,6%

10,9%

20,7%

36,3%

17,2%

Debiut roku 2021 – wódka czysta
Wódka Czysta Żytnia (Mikrogorzelnia)
Spirytus żytni z rektyfikacji w Toruniu, własne zestawianie w Warszawie. Aromat ziemisty i trawiasty, oleisty, jak czarne oliwki, a nawet czarny chleb z oliwkami, olej lniany. Do tego dużo przyjemnej słodyczy i cytrusy – cytryna, grejpfrut. Smak równie słodki i oleisty, równie smaczny, śródziemnomorski, tłusty, nuta konopna, siemię lniane, słodka limonka, słodki grejpfrut, ziemistość. Finisz również konopny, chmielowy, tłusty, nieco mleczny, ziemistość, zioła, dużo pieprzu. Bardzo oryginalna wódka.

Debiut roku 2021 – wódka starzona
Wódka Starzona w Beczce ex-whiskey M 2021 (Wolf & Oak)
Bardzo limitowana edycja. Zapach orzechowy, lekko ziołowy, anyż, imbir, słodki słód, pieczone jabłka. W ustach bardzo delikatna, miodowo-owocowa, dużo słodyczy, aż likierowa. Słodki, owocowy finisz, ale z nutką pikantną, imbirową, rozgrzewającą.

Debiut roku 2021 – wódka gatunkowa
Palikot Ziemniak 44% (Alembik Polska)
Wódka z dodatkiem niewielkich ilości okowity ziemniaczanej. Świetny, świeży, rześki zapach młodego ziemniaka, zielonej skrobi, mięty. Rewelacyjny smak – zielony ogórek, koper, tłuste, ziemniaczane nuty. Finisz dość lekki i ziołowy – koperek, mięta i zielony ziemniak.

Debiut roku 2021 – wódka smakowa
Wódka Limonkowa 42,1% (Oxyma)
Zapach przyjemny – cytrynowo-limonkowy, naturalny, jak w domowej nalewce, limoncello. Zdecydowanie kwaskowy, bez niepotrzebnego cukru. W smaku jest limonka i sól, bardzo ciekawa kompozycja, idealna do koktajli z tequilą. I tak samo finisz – limonka i sól.

Debiut roku 2021 – gin
24 Herbs 40% (Trend Spirits)
Gin złożony z 24 botaników, część z nich była destylowana osobno, w rezultacie jest to kompozycja ośmiu różnych destylatów. Wykorzystane botaniki to: rumian rzymski, cytryna, skórka cytryny, kwiat rumianku, ziele nostrzyka, tymianek, ziele centurii, mięta pieprzowa, dzięgiel (korzeń oraz nasiona), wrotycz kwiaty, kardamon, dziewanna, kwasja gorzka, goryczka, goździki, kora chininy, piołun, kardamon, skórki dwóch różnych odmian pomarańczy, a także wysuszonego owocu pomarańczy i wrotycz. Aromat bardzo rześki, przyjemny, nuta zielonego ogórka, melona, igliwia. Alkohol całkowicie schowany, lekko cytrusy, jałowiec dopełniający w tle. Delikatnie słodka nuta warzywna z dzięgla, lekko skórka czerwonego grejpfruta. I jeszcze zioła prowansalskie. W smaku również rześki, wciąż wyraźne nuty ogórkowo-melonowe, czy nawet arbuzowe, słodkie cytrusy, pomarańcze, ale po pierwszym słodkim wrażeniu smak zaczyna przechodzić w kierunku ostrzejszym – jałowiec, pieprz, igliwie. Finisz konsekwentny, nie ma tej nuty mastyksu, jest za to pewna kwiatowość (irys), pudrowość, ale też dużo przyjemnego ogórka.

Debiut roku 2021 – likier ziołowy
Waszkówka 42,1% (Sławomir Waszek)
Receptura Hanny i Sławomira Waszków z Wrocławia, produkt był macerowany i zestawiany w Podkarpackiej Destylarni Okowity na ich okowicie kukurydzianej. Maceracja trwała kilka miesięcy. To autorski likier korzenny, wśród składników mamy: imbir, goździki, cynamon, wanilię, trawę żubrową i cukier trzcinowy. W zapachu w pierwszej chwili skojarzenie z piernikami, potem z grzańcem czy z korzenną zimową herbatą. Czuć wyraźnie przyprawy, alkohol głęboko schowany – na pierwszym planie goździki, choć i gałka muszkatołowa zdaje się tu być, jest nutka cytrusowa, jest sporo cynamonu, wanilia – bardzo świątecznie. W ustach także nie czuć mocy alkoholu, zaskakuje kwaskowość, jakby dodano soku z cytryny, bardzo korzenne, rozgrzewające, masa goździków, pieprzna nuta ziela angielskiego. Konsekwentnie zimowe. W finiszu atakuje tarty imbir, jest cierpko, pikantnie, dużo cynamonu i goździków, wciąż nuty kwaskowe. Wyjątkowość tej receptury to przede wszystkim wytrawny charakter, większość likierów bożonarodzeniowych ma dodatek miodu, a tu mamy konsekwentnie sporą kwaskowość. W finiszu dopiero czujemy, że to nie grzane wino, a dużo mocniejszy alkohol.

Debiut roku 2021 – likier owocowy
Nalewka Jagodowa 17,5% (Manufaktura Nalewek)
Przyjemny, słodki, jagodowy aromat. W ustach cierpka i poza jagodami leśnymi czuć też liście owoców, a może szałwię i liście zielonej herbaty. Bardzo smaczny, świetnie zrównoważony, wytrawny, lekki trunek, zrobiony na naturalnych maceratach jagodowych.

Debiut 2021 – likier miodowy
Miodonka Barrel Aged XI 2021 40% (Jakob Haberfeld Museum)
Miodowy likier starzony w beczkach po… szkockiej torfowej whisky Laphroaig. Dokładnie to beczka kolejnego napełnienia, bo zanim wlano do niej likier miodowy, leżakowało w niej jeszcze ciemne piwo Musko z browaru Nook. I właśnie chmiel, poza miodem, jest na pierwszym planie. Nuty nieco ziołowe, nieco korzenne, leśne, a głębiej jest też nuta medyczna, charakterystyczna dla Laphroaig. Smak zaskakujący – jakby wędzone śliwki w miodzie, choć są tu też orzechy, a może bardziej młoda leszczyna. W finiszu właściwie zapominamy o miodzie, jest tak słodowy – pełen piwa, kwasu chlebowego, whisky, torfu, wędzenia (zwłaszcza wędzonych śliwek, choć i wędzonych liści czarnej porzeczki). I przy tym wszystkim finisz jest rześki.

Debiut roku 2021 – likier kremowy
Biały Bocian Tiramisu 16% (Polmos Bielsko-Biała)
Mleczny, deserowy likier. Aromat czekolady, toffi, delikatnie orzech włoski, rodzynki. Smak słodki, przyjemny, czekoladki z rumem, lekko pomarańczowy. Finisz ciasta ponczowego, rodzynki, pomarańcze, czekolada. Doskonały w kieliszku, ale też jako polewa do ciast czy lodów.

Debiut roku 2021 – okowita zbożowa
Okovita Tenczyńska Żytnia 45% (Tenczyńska Okovita)
Zapach zielonego pieprzu, zielonego zboża, zielonych jabłek, delikatnie prażonego ziarna. Smak tłusty, słodko-pikantny, waniliowo-pieprzny. W finiszu: tytoń, chmiel, pieprz czy nawet chilli, ziele angielskie. Rozgrzewające, ładnie pokazuje charakter żyta.

Debiut roku 2021 – okowita ziemniaczana
Ziemniak 2020 Alter Ego 43% (Podole Wielkie)
Zapach słodki, jest lekko nuta marchwi, ale też nieobecne w innych ziemniakach nuty owoców – czereśni, jakiejś mało aromatycznej odmiany gruszki. Do tego dużo bananowej słodyczy. Smak w pierwszej chwili cierpki, jak przecięty surowy ziemniak, po chwili dochodzą nuty oleiste – słonecznik, rzepak. Dalej to ewoluuje w kierunku słodkich czipsów ziemniaczanych, czy nawet czipsów z batatów. Finisz jest delikatnie pikantny i delikatnie słony, ale przede wszystkim daje wrażenie „pełnych ust”, masa bardzo świeżego łuskanego słonecznika. Bardzo, bardzo długi posmak.

Debiut roku 2021 – okowita owocowa
Śliwowica 50% (Wolf & Oak)
Czysty, słodki, soczysty, bardzo przyjemny aromat śliwek, w tle delikatna nutka liści, dymu. W smaku słodka, krzepka, moc 50% jest idealna dla śliwowicy, kremowa, choć jest też coś trawiasto-gorzkiego, co znów kojarzy się z liśćmi. A w finiszu masa owoców, już nie tylko śliwka, bo i sporo słodkiej gruszki.

Debiut roku 2021 – destylat
Crazy Mike 42% (Podole Wielkie)
Czysty aromat piwa Crazy Mike z Ale Browaru – bardzo dużo chmielu, goryczki, cytrusów, zwłaszcza cytryny i limonki, polne kwiaty, rhum agricole. W ustach niezwykle delikatna, bardzo dużo cytrusów, zwłaszcza cytryny, kwiaty czarnego bzu, do tego kwaśne jabłko. W finiszu jabłka kwaśne, gorzkie i słodkie, bardzo soczyste, leciutko goryczka jarzębiny.

Debiut roku 2021 – innowacja
Kozia serwatka 57% (Destyl)
Zapach… koziej serwatki, a jaki ma być? Czyli: tłusty, lekko słony, lekko kwaśny, mleczny. Skojarzenia z ołomuckim serem. W ustach czuć wysoką moc alkoholu, ale czuć też absolutnie ser, twaróg kozi, sól i fermentację. Finisz wciąż kozi, bardzo tłusty, nieco mdły. Bardzo, bardzo długo pozostaje posmak, potężnej mocy alkoholu 57% właściwie nie czuć. Może się podobać, może się nie podobać, ale to doskonale oddaje surowiec, nie ma żadnych obcych nut w smaku i aromacie, a poza tym jest ekstremalnie oryginalne.

Debiut roku 2021 – innowacja
Wasabi Farm Vodka 40% (Wasabi Farm Poland)
Wódka przygotowana dla firmy Wasabi Farm Poland. Spirytus ziemniaczano-zbożowy, macerowane świeżo starte kłącze wasabi. Bardzo kręci w nosie, bardzo mocne wasabi, wyciska łzy. Smak słodko-ostry, idealnie oddaje charakter wasabi. Finisz ostry, chrzanowy, delikatnie słony. Wszystko to bardzo naturalne. Wspaniała wódka do sushi.

Debiut roku 2021 – innowacja
Przedestylowaliśmy Banana 40% (Wolf & Oak)
Polska okowita z bananów z Martyniki. Czysty zapach zielonych bananów, lekko też maliny, ananas, nuta fermentacyjna. Smak zaskakująco cierpki, ale bardzo bananowy, trochę w stylu rhum agricole, zielone banany, liście. Finisz przyjemny, banan, ale też topinambur, nieco waniliowej słodyczy, ziemistość.

Debiut roku 2021 – innowacja
Horst 43,7% (Grochowica Polska)
Mieszanka destylatów ziemniaków i grochu. Aromat w pierwszej chwili słodki, kremowy, waniliowy, ale w tle wyraźnie czuć charakter destylatu z grochu, nuty zielone, kojarzące się z surowym, zielonym ziemniakiem, z nutą pietruszkową, delikatnie chrzanową. Bardzo rozwija się w aromacie, należy ją odstawić na kilka minut, żeby się napowietrzyła, zupełnie znika waniliowa słodycz, robi się interesująco warzywna, nawet jest nuta zielonego ogórka. W ustach w pierwszej chwili jak w aromacie – wanilia, nuta kakao, czy czekolady, słodko. Potem dochodzi posmak owocowy i pestkowy – morele, wiśnie, amaretto. Finisz także słodki, czekolada z rodzynkami, orzechy laskowe, wiśnie, śliwki, ale jest też rozgrzewająca, przyjemnie czuć wyższą moc alkoholu.

Debiut roku 2021 – tradycja
Okowita z chleba 43% (Handelek)
Wyprodukowano 550 butelek, wykorzystano wszystkie chleby z oferty własnej piekarni, czyli: żytnie, pszenne, płaskurka, orkisz, samopsza, do tego wszystko, co można znaleźć w chlebach marki Handelek: czarnuszka, śliwka, orzech włoski, orzech brazylijski, siemię lniane. W aromacie słodkie śliwki, słodkie ziarno, słód, sól. W smaku dużo przyjemnej słodkości, mleczność, wafelek, ale też i bardziej gorzka, orzechowa nuta i drożdże. W finiszu orzechy, zwłaszcza pistacje oraz sól i pieprz.

Debiut roku 2021 – tradycja
Classic Wódka Jabłkowa 40% (Ima Polska)
Do destylatu zbożowego dodano 10% okowity z jabłek. Aromat słodkich jabłek, jabłecznika, tarty jabłkowej. Smak czysty, jabłkowy – słodko-cierpko-gorzki, lekko nuta cynamonu, anyżu. W finiszu nuta chmielowa, jabłko z chmielem, kardamon.

Debiut roku 2021 – domowa receptura
Sosnówka Żubrowa na Suszonych Ulęgałkach 45% (Michał Bonarowski)
Niezwykle przyjemny zapach lasu, puszczy Białowieskiej, dużo igliwia i trawa żubrowa – świetny pomysł i rewelacyjne wykonanie. W smaku żywiczność, igliwie, gorycz kory i igieł sosny, bardzo spójne, świetnie ułożone. Finisz cierpki, gorzki, nieco głogu czy nawet tataraku, ale też bardzo dużo wonnych, mdłych nut trawy żubrowej. Igliwie, żywica… Bardzo koherentne.

Debiut roku 2021 – destylarnia

Jonston Distillery
Pierwsza w Polsce rodzinna destylarnia dedykowana wyłącznie dla produkcji rzemieślniczego ginu. Destyluje w dwóch miedzianych alembikach o pojemności 150 l. W 2021 roku wypuścili pięć różnych receptur ginów, które zostały bardzo ciepło przyjęte przez rynek. W planach są kolejne receptury.

Ima/Wielkopolska Manufaktura Wódek
Firma obecna od 2011 roku, właściciel dużej gorzelni i rektyfikacji w Murowanej Goślinie, ale od 2021 roku po raz pierwszy z własnymi wyrobami – wódkami, ginami, okowitami, nalewkami. Receptur cały czas przybywa, a innowacyjność i pomysłowość rodziny Ima na pewno jeszcze wyda wiele ciekawych produktów.

Mikrogorzelnia
Najmniejszy producent alkoholu w Polsce, w dodatku pierwszy od dawna nowy producent umiejscowiony w Warszawie. W 2021 roku wypuścili trzy różne edycje ginów, wódkę żytnią, a także zaprezentowali kilka receptur ziołowo-korzennych likierów typu aperitivo czy amaro. Świetnie czują kulturę barową.

Smarduch Family Distillery
Stanley Smarduch nie tylko kontynuuje rodzinne tradycje poszerzając ofertę marki Nalewki Kresowe, ale też wprowadził w 2021 roku sporo własnych nowatorskich receptur, jak gin Awiator, wódka ogórkowa czy okowita mandarynkowa. Alembik w Grodkowie pracuje siedem dni w tygodniu po 24 godziny, świadcząc także usługi dla innych kraftowych producentów.

Debiut roku 2021 – producent

Trend Spirits
Firma z Radomia, zadebiutowali w połowie 2021 roku marką ginu 24 Harbs, pod koniec roku wprowadzili blendowaną whisky Storage, w planach jest wódka i kolejne receptury ginów. Z sukcesem wycelowali w średnią półkę cenową, oferując wyższej klasy produkty w cenach poniżej 100 zł za butelkę. Stoi za tym pierwszej klasy marketing.

Duch Sadu
Jarosław Lech od kilku lat widywany jest na różnych imprezach alkoholowych, na których częstuje swoimi owocowymi destylatami, zbierając dobre recenzje. W 2021 roku rozpoczął oficjalną działalność, wypuścił wódki smakowe, brandy, a wszystko to mocno osadzone w polskiej tradycji i rodzimych owocach oraz trawach.

Markhor
Markhor to marka, stoi za nią mała firma AMED&O. Wypuścili pięknie dopracowaną wódkę konopną, przygotowaną w Destylerni Kamień, z przykuwającą uwagę ozdobną butelką. Unikatowy smak to zasługa długiej maceracji konopi. To produkt luksusowy, a jednocześnie bardzo nowoczesny, o świetnym potencjale eksportowym.

Kamron
Firma dystrybucyjna, właściciel marki piwa Nook. W 2021 roku wypuścili bierbrand, który powstał we współpracy z gorzelnią Podole Wielkie, ale mają własną leżakownię, jej efektem jest kilka leżakowanych likierów, które przygotowano wspólnie z Jakob Haberfeld Museum. Widać świetną znajomość beczek, warto zatem obserwować ich wyroby, bo niebawem powstaną tu szlachetne trunki.

Buh Distillery
Jedno z wielu przedsięwzięć Janusza Palikota. Pod tą marką została wprowadzona na masową skalę tania, smaczna wódka z dodatkiem destylatów konopnego piwa Buh. Klient Żabki ma szansę sięgnąć po wódkę, która być może poprowadzi go ku kolejnym odkryciom w świecie alkoholi. Buh jest jak „Anna Karenina” dla kogoś, kto wcześniej czytał wyłącznie Harlequiny – wciąga do innego świata doznań, a jednocześnie pozostaje zrozumiała.

Oxyma
Mocny debiut małej rodzinnej firmy. Zaskoczyli zwłaszcza własnymi recepturami wódek – anyżowej i limonkowej, bardzo aromatycznych i nowatorskich. Do tego doszły trzy okowity. Współpracują z Podkarpacką Destylarnią Okowity, a ich produkty doskonale nadają się do barów i restauracji.

Good Gin Company
Na razie jedna receptura, ale warta wyróżnienia. Heritage Magnolia Gin powstał na postawie własnej receptury w destylarni Drake. Za przedsięwzięciem stoją Aleksandra i Marcin Czajkiewicz, którzy zgrabnie promują swój pierwszy produkt, a wysoka jakość ginu na pewno im pomaga.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail