Marka Marani należy do firmy Telavi Wine Cellar, Marani znaczy piwnica. Mają swoją spółkę dystrybucyjną w Polsce i wszystkie ich produkty są u nas dostępne. W ofercie mają cztery chache, czyli gruzińskie destylaty z wytłoczyn winogron. Trzy poniżej opisane próbowałem podczas wizyty w ich zakładzie w Telavi, czwartą na spokojnie w domu.
Grape Chacha Telavi Wine Cellar (42%)
Winogrona mtsvane i rkatsiteli, destylowane są winogrona nie sprasowane. Liście klonu, liście wiśni i owoce wiśni. W ustach – czereśnie, trochę pestki.
Marani Chacha Saperavi (40%)
W nosie mniszek lekarski, suszony rumianek. W ustach słodka, lekko przepalona, finisz cukru winogronowego.
Marani Chacha Rkatsiteli (40%)
W nosie: suszona trawa, mokre liście, wiśnia, polne kwiaty, mirabelka. W ustach słodko, delikatnie, pojawia się bardzo przyjemna nuta malin.
Marani Chacha Chardonnay (40%)
Najbardziej łagodna ze wszystkich, bukiet aromatyczny jest kwiatowo-owocowy, pojawia się zapach jabłek, melona, polne kwiaty. W ustach także bardzo delikatna, pudrowa, czuć tez owocową słodycz – dojrzałe soczyste jabłka.
Ładnie zrobione, świetne dla osób, które nie miały wcześniej kontaktu z narodową gruzińską wódką. Nie jest ostra, ma łagodne, przyjemne aromaty, no i pokazuje różnice pomiędzy poszczególnymi szczepami. Podobno w planach są kolejne jednoszczepowe chache Marani, może już w przyszłym roku.