Firma NPK z Mauritiusa specjalizuje się w infuzjowanych rumach o bardzo wyrazistych aromatach, dedykowanych do koktajli. Mają własny krótko starzony, lekki rum robiony z rosnącej na wyspie trzciny cukrowej – NPK Gold Essential, a także kolekcję likierów, wszystko o mocy 40%. Likiery powstają przez infuzjowanie rumu lokalnymi owocami, kwiatami i korzeniami, wykorzystywane są wyłącznie produkty rosnące na Mauritiusie. Zamykane w białych „termosach” oferowane smaki to: ananas, melon, hibiskus, jabłko z imbirem oraz truskawka. Bazowy rum nie jest wysokiej jakości, a moc 40% tych likierów oraz duża ilość dodanego cukru sprawiają, że trunki te nadają się wyłącznie do koktajli.
Próbowałem czterech z pięciu ich infuzjowanych rumów, bez żadnych dodatków, jedynie schłodzone do temperatury ok. 12 stopni. Wrażenia były niezbyt dobre, krótkie noty poniżej.
NPK Rhum Pineapple (40%)
Zbyt słodki, o intensywnym aromacie i smaku ananasa.
NPK Rhum Melon (40%)
Bardzo przyjemny aromat melona, smak też melonowy, ale za słodkie i za mocne.
NPK Rhum Hibiscus Royal (40%)
Przyjemny aromat herbaty z hibiskusem, smak też herbaciano-hibiskusowy, nie za słodki.
NPK Rhum Apple Ginger (40%)
Zielone jabłuszko w nosie, w ustach zielone jabłuszko rozgrzane imbirem.