Degustacja infuzjowanych rumów NPK

Firma NPK z Mauritiusa specjalizuje się w infuzjowanych rumach o bardzo wyrazistych aromatach, dedykowanych do koktajli. Mają własny krótko starzony, lekki rum robiony z rosnącej na wyspie trzciny cukrowej – NPK Gold Essential, a także kolekcję likierów, wszystko o mocy 40%. Likiery powstają przez infuzjowanie rumu lokalnymi owocami, kwiatami i korzeniami, wykorzystywane są wyłącznie produkty rosnące na Mauritiusie. Zamykane w białych „termosach” oferowane smaki to: ananas, melon, hibiskus, jabłko z imbirem oraz truskawka. Bazowy rum nie jest wysokiej jakości, a moc 40% tych likierów oraz duża ilość dodanego cukru sprawiają, że trunki te nadają się wyłącznie do koktajli.


Próbowałem czterech z pięciu ich infuzjowanych rumów, bez żadnych dodatków, jedynie schłodzone do temperatury ok. 12 stopni. Wrażenia były niezbyt dobre, krótkie noty poniżej.

NPK Rhum Pineapple (40%)
Zbyt słodki, o intensywnym aromacie i smaku ananasa. 0.5/5

SONY DSC

NPK Rhum Melon (40%)
Bardzo przyjemny aromat melona, smak też melonowy, ale za słodkie i za mocne. 1.5/5

SONY DSC

NPK Rhum Hibiscus Royal (40%)
Przyjemny aromat herbaty z hibiskusem, smak też herbaciano-hibiskusowy, nie za słodki. 1.5/5

SONY DSC

NPK Rhum Apple Ginger (40%)
Zielone jabłuszko w nosie, w ustach zielone jabłuszko rozgrzane imbirem. 1/5

SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.