Degustacja Knockando

Destylarnia Knockando powstała w 1898 roku, rok później z alembików popłynął pierwszy spirytus. Założył ją John Thompson. Wielokrotnie zmieniali właścicieli, dziś mają cztery alembiki. Są to szerokie, cebulaste aparaty, które dają alkohol o smaku cięższym niż większość destylarni w Speyside, o wyraźnym smaku ziarna, słodu, lekko dymne, gdyż stosują słód delikatnie torfowy. Do starzenia whisky używają beczek po bourbonie i sherry. Dziś destylarnia należy do Diageo, około 90% produkcji wykorzystywane jest do ich blendów. Pierwszy single malt został wypuszczony w 1978 roku, była to Knockando 12YO. Kolejne wypusty 12YO były m.in. w 1991, 1995, 1996, 1999, 2000 czy 2002 roku. Są też krótkie edycje: 14YO, 15YO Richly Matured, 18YO Slow Matured czy 21YO Master Reserve i 25YO. W 2005 roku Diageo wypuściło Knockando w swojej serii Classic Malts, a w 2010 roku ukazała się edycja 14YO Manager’s Choice. Edycje Knockando u niezależnych bottlerów zdarzają się niezwykle rzadko.


Do degustacji czterech whisky Knockando zasiadłem w zacnym towarzystwie w Coffee & Whisky House w Toruniu. Gorąco polecam ten lokal.

Knockando 12YO 2000 (43%) beczka po bourbonie. W nosie przede wszystkim gruszka, dalej: maliny i ciasto drożdżowe, galaretka malinowa, słód, cytryna. W ustach gruszka w syropie, dalej grejpfrut i bakalie, zwłaszcza suszone daktyle. Finisz bardzo krótki, rozgrzewający, z nutą imbiru.  3/5

SONY DSC
Knockando 15YO 1997 (43%) beczki po sherry i ponownie napełniane po bourbonie. W aromacie czuć słodkie, kandyzowane wiśnie, dojrzałe, słodkie pomarańcze, śliwka w czekoladzie. W ustach słodko, dojrzałe owoce – jabłko, dalej gruszka, banan. A jeszcze głębiej kawa i gorzka czekolada. Finisz średnio długi, a w nim ciasteczka maślane. Całość harmonijna i przyjemnie słodka.  3.5/5

SONY DSC
Knockando 18YO 1994 (43%) beczki po sherry. Aromat od razu to zdradza – słodki, pełny, dojrzały, z wyraźnymi elementami wiśni i czekolady, morele, wanilia, banan, ciasto drożdżowe. Smak głęboki, słodko-wytrawny, bardzo owocowy, ale tu są i gruszki, i jabłka, i czarna jagoda, i soczyste mango. Bardzo rozgrzewające, pojawiają się też nuty kakao i kawy z mlekiem. Finisz słodki – mleczna czekolada, wiśnie w czekoladzie, orzechy laskowe w czekoladzie.  4/5

SONY DSC
Knockando 21YO 1990 (43%) edycja Master Reserve, z beczek, które leżakują na najniższym poziomie piwnic. Bardzo słodko, w nosie wiśnie, czekolada i kakao, ale też cytrusy. W ustach brzoskwinia w syropie, kandyzowany imbir, dojrzała papaja, pomarańcz, zielone jabłuszko. W finiszu dużo jabłka, finisz dość długi, zaskakująco orzeźwiający, nawet ze szczyptą mięty.  4.5/5

SONY DSC

Wszystkie cztery w smaku i aromacie są lekkie, owocowe, w sumie typowe dla Speyside. Co do wersji 12YO, to piłem wcześniej także inne roczniki i najwyżej oceniam ten z 1994 roku.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.