Degustacja towarzysząca zwiedzaniu destylarni Yamazaki obejmuje trzy whisky, do spróbowania jest klasyczna Yamzaki Single Malt bez podania wieku oraz dwie edycje dostępne wyłącznie w destylarni – White Oak Cask i Wine Cask. Następnie w barze destylarni można próbować czego dusza zapragnie, zamówiłem Yamazaki new make spirit oraz kilka edycji niedostępnych poza destylanią – z dębu mizunara i torfowych.
Yamazaki New Make Spirit (58%)
Rześki aromat – mleczko zbożowe i słód, gruszki i jabłka, a głębiej – wypieczona skórka chleba. W ustach nadal dużo ziarna i jabłek, ale też brzoskwinie i rumianek. Bardzo przyjemna i wyrazista kompozycja.
Yamazaki 12YO White Oak Cask Malt (50%)
Aromat bardzo rześki, czuć jabłka i gruszki, wanilię. W ustach lekko słona, dużo zielonego jabłka, a w finiszu – maślane ciasteczka, butterscotch.
Yamazaki 12YO Wine Cask Malt (50%)
Beczka po winie Bordeaux. Aromat słodki, ciasto z wiśnią, dużo truskawek. W ustach także słodko, ale pojawia się nuta grzanki i mało przyjemny, mdły posmak pleśni, który pozostaje w finiszu.
Yamazaki Single Malt (43%)
Bez podania wieku. W aromacie: jabłka, gruszki, melon, ananas, wiśnie, czekolada z wiśnią, ciasto drożdżowe. W smaku delikatna, a jednocześnie złożona – wanilia, wiśnie, grzanka z marmoladą brzoskwiniową, melon, zielony ogórek. W ustach pozostaje smak brzoskwini i delikatna nutka waniliowa.
Yamazaki 12YO Mizunara (50%)
Specjalna edycja tylko do próbowania w destylarni. W aromacie ciasto drożdżowe, wiśnie, melon, liczi, grejpfrut. Smak słodki, miodowo-melonowo, ale też małe zielone gruszki i zielone jabłuszko, pistacje i prażone orzechy nerkowca. W finiszu – wiśnie, lukrecja, delikatna nuta majeranku.
Yamazaki 17YO Mizunara (52%)
Whisky przeznaczona wyłącznie do komponowania blendu Hibiki. Aromat bardzo słodki, wręcz miodowy, syrop klonowy, liczi. W smaku mieszają się nuty słodkie (dalej miód) z trawiastymi i ziołowymi – estragon, majeranek, lukrecja, zielona herbata. Wspaniała głęboka whisky, z długim finiszem herbaciano-tytoniowym, przechodzącym w skórę.
Hakushu 12YO Smoky (50%)
Specjalna edycja tylko do próbowania w destylarni. Beczka z białego amerykańskiego dębu, torf szkocki. Bardzo wyraźny aromat torfu – smoła, gencjana, wędzona ryba i miód. W ustach także torfowo i smoliście, spalona grzanka, pieczone jabłka, wędzone śliwki. Udanie połączono elementy słodkie i torfowe, tylko finisz jest zbyt męczący, wędzonego bekonu. To zdecydowanie whisky na koniec wieczoru, której smak będziemy jeszcze czuli w ustach następnego dnia. Doceniam balans, ale dla mnie jest zbyt agresywna.
Hakushu 17YO Smoky (55%)
Whisky przeznaczona wyłącznie do komponowania blendu Hibiki. Beczka z białego amerykańskiego dębu, torf szkocki. Aromat niezwykle przyjemny, słodki, czuć bardzo dojrzałe morele, wanilię. Torf głęboko schowany. Dopiero czuć go w ustach, i to także delikatnie, bardziej kompozycję ziół i suszonych kwiatów, majeranku, rumianku, mięty, piołunu, lukrecji. A wszystko to na słodko, jakby to był ziołowy budyń. Niesamowite połączenie. W finiszu – melon i liczi, gorycz ziół szybko znika, na samym końcu jest słodki smak mleczka zbożowego.