24 stycznia Fergus Simpson poprowadził degustację pięciu whisky z serii Duncan Taylor Dimensions. Wszystko to whisky z pojedynczych beczek, butelkowane z mocą beczki, z regionów: Highland, Speyside i z Wyspy Mull.

Glengarioch 8YO Dimensions Duncan Taylor (51,8%)
Jedna z najstarszych szkockich destylarni obecnie jest w rękach Beam Suntory i większość jej produkcji trafia do… japońskich blendów. Beczka first fill bourbon, Cask No-4628813, butelkowanie w 2020. Aromat zaskakująco słony, przypomina irlandzki sodowy chleb, ale też są przyjemnie tłuste nuty, jakby szynki, lekko wędzonki. Do tego nuta lukrecji, mięty. W smaku tłusta, maślana, pieprzna, jest mięta, imbir, kardamon, dużo soli. Słony finisz, zbyt słony, sól wypełnia usta, w tle jest może pieczone jabłko, może skórka wypieczonego chleba, jest też pieprz i imbir.
3
21,5/23,5/20/7=72

Glenrothes 8YO Dimensions Duncan Taylor (53,6%)
Beczka po sherry, Cask No-49192, butelkowanie w 2020. Bardzo dużo nut waniliowych, śmietankowych, maślanych, toffi. Delikatnie zioła. Ogólne wrażenie aromatyczne jest zbyt słodkie, cukiernicze. W smaku jest ciekawiej, bo słodycz niemal natychmiast jest przełamywana smakiem słono-gorzkim, jest sól, jest głóg, jest pieprz, jest mocno wypieczony chleb. Nie jest to smaczne, ale bardzo wyraziste. Finisz jest drożdżowy, ziemisty, piekarniczy, lekko pieprzny, lekko korzenny – gałka muszkatołowa, goździki, wytrawność. Świąteczny, zimowy, korzenność kojarzy się z glühwein.
2.5
15,5/18/19,5/6=58,5

Inchgower 11YO Dimensions Duncan Taylor (55,2%)
Młoda destylarnia ze stajni Diageo, większość jej produkcji trafia do blendu Bell’s. Produkują lekką, mało estrową, krótko fermentowaną whisky. Beczka po sherry, Cask No-11228513, butelkowanie 2020. W aromacie dużo alkoholu, nuty owocowe – jabłka, mirabelki, poza tym ciemny chleb, a nawet bardzo lekki piernik i lukier. W smaku jest sporo bakalii, nadal mocno wyczuwalny alkohol, nuty korzenne, śliwki, wytrawne, ściągające, do tego szczypta soli. W finiszu są gruszki w popiele, lekko śmietanka, lekko nuta pomarańczowa, sporo soli, trochę delikatnego białego pieprzu.
3
19,5/22/23/7,5=72

Tobermory 12YO Dimensions Duncan Taylor (54,6%)
Beczki first fill bourbon, Cask No-16900191, butelkowanie 2020. Aromat jest mieszanką słodyczy i soli, jak szkockie ciasteczka. Do tego przyjemny aromat zielonych jabłek. Smak bardzo tłusty, wędzony, jest tu łosoś, jest wędzona szynka, jest wędzony ser. Do tego sól, a jakże, bardzo pasuje. Finisz nadal bardzo słony, ale pod solą są słodkie jabłka i gruszki. Nieco mięty, nieco lukrecji, nieco pieprzu, z czasem narasta lukrecjowy posmak w ustach.
3.5
20/24/25/7,5=76,5

Blair Athol 22YO Dimensions Duncan Taylor (55,3%)
Beczki refill bourbon, Cask No-7237, butelkowanie w 2014 roku (destylacja 1991). Nuty bardzo ziemiste w aromacie, mięta, szałwia, polne kwiaty, lekko wanilia i trawa cytrynowa. W smaku: mięta, eukaliptus, nieco skóry, sporo wodorostów. Również finisz jest pełen nori, aż można sobie wyobrazić ziarenka ryżu w kieliszku. Smolisty, wędzony, gdzieś tam pojawia się smak wędzonej krewetki. Do tego sól, wytrawność. Bardzo ciekawa whisky.
4
22/24,5/25,5/8=80

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail