stosunkowo młoda firma, powstała w 1983 roku w Vigliano d’Asti w Piemoncie. Są ważnym producentem grappy zarówno sprzedawanej pod własnymi markami, jak i destylowanej w formie usługi dla winiarzy. Założycielem firmy jest znany enolog Roberto della Valle, obecnie wspierają go w pracy dzieci – Lorenzo i Frederica. Jak większość destylarni w Piemoncie, używają aparatów bain-marie. Znani są z przechowywania grappy w beczkach po rumie z Demerary czy whisky (np. Glen Scotia czy Bowmore), po takich winach jak: sauternes, marsala i porto, ale także: passito di Pantelleria, picolit czy malvasia delle Lipari.Mają w ofercie m.in. grappy: nebbiolo, barbera, moscato, chardonnay czy gavi, zarówno młode jak i leżakowane, najstarsze butelkowane mają nawet po dziesięć lat. Mają w ofercie własny rum, gin i likiery oraz bardzo innowacyjny produkt, nazwany Ice Grappa – w alkoholu z wytłoczyn winogron przez 60 dni macerowano liście mięty pieprzowej, polecana do podawania w temperaturach bliskich zera stopni.

   

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail