23 Lipca o godzinie 20.00 odbędzie się 61 spotkanie Akademii wina on-line. Już po raz drugi w tym miesiącu zawitamy do posiadłości Orestiadi, winnicy Gibellina na Sycylii – miejsca gdzie wspaniałe wino i przepięknie położona winnica zachęcają do schronienia się przed palącymi promieniami słońca. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.

ORESTIADI TENUTE ZIBIBBO 2020
Zibibbo jest sycylijską nazwą Muskata Aleksandryjskiego. Nazwa pochodzi od arabskiego „zabib” i oznacza rodzynki, gdyż tradycyjnie używana jest do produkcji win słodkich. Odmiana ta jest uprawiana na Sycylii przypuszczalnie od czasów fenickich. Tutaj mamy do czynienia z wersją wytrawną tego aromatycznego szczepu. Leżakowane w stalowych kadziach, w których następnie dojrzewa przez 3 miesiące, z czteromiesięcznym okresem dojrzewania w butelce. Barwa jasnozłota, owocowo-kwiatowe aromaty niosą na myśl dojrzałe cytrusy, brzoskwinie, żółty melon i białe kwiaty. Na podniebieniu świeże i eleganckie, o doskonałej harmonii i równowadze. Idealnie sprawdzi się ze smażonymi białymi rybami, krewetkami i skorupiakami, a także z kremem z bakłażana.
49,90 zł

ORESTIADI TENUTE PACENZIA ZIBIBBO VENDEMMIA
Pacenzia to słodkie wino z winogron Zibibbo (lokalna nazwa Muskatu Aleksandryjskiego) z późnego zbioru. Słowo Pacenzia odnosi się do cierpliwości i wyczekiwania, aż dzięki ciepłemu słońcu pięknej Sycylii, uformują się podsuszone grona, co będzie sygnałem do rozpoczęcia zbiorów. Wino o barwie bursztynowo-złotej o intensywnym i złożonym zapachu kandyzowanych owoców cytrusowych, miodu, marmolady brzoskwiniowej, z akcentami drzewa sandałowego, pieprzu, goździków i muszkatołowych niuansach. W smaku ekscytujące z dominującym posmakiem suszonych owoców, fig, daktyli oraz suszonych przypraw i miodu. Finisz jest bogaty i długi. Doskonałe wino do deserów kremowych i owocowych (w tym suszonych), pleśniowych i półdojrzałych serów, foie gras czy karmelizowanej kaczki.
65,00 zł

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail