Wielki miłośnik alkoholi i znawca cygar, Ksawery Wyrozemski, przywiózł niedawno z Danii sporo ciekawych butelek. Wśród nich unikatowa kolekcja kraftowych likierów z maleńkiej rodzinnej destylarni na Vendyssel, w północnej części Jutlandii. Wszystkie te likiery oparte są na lokalnych ziołach, owocach, kwiatach, a ich sercem jest piołun. Należą do typowej dla krajów Skandynawii kategorii zwanej w Danii bjæsk, a w Szwecji bäsk. Zgodnie z tradycją zbiór piołunu ma zostać zebrany w noc św. Bartłomieja, 24 sierpnia. Maceracja piołunu w alkoholu 40% trwa przez co najmniej dwa tygodnie. Trunki te podawane są jako digestif.

Vendyssel Julebjesk (38%)
Świąteczna wersja, dużo piołunu, do tego lokalne jagody. Zwykło się ten rodzaj bjæsk podawać na Boże Narodzenie na kostce cukru. Aromaty lasu, jagód, ściółki, igliwia, zielonych szyszek sosny, lekko piołunu. Smak bardzo gorzki, kora, waleriana, piołun, w tle jest jednak jagodowa cierpkość, a nawet leciutko słodycz. Gorzki, ziemisty finisz, chininowy.
4
26,5/25,5/24,5/7,5=84

Vendyssel Bjesk Strandmalarut (38%)
Likier z dominantą lokalnej odmiany piołunu znanej jako artemisia maritima. Aromat siana, śliwki, rokitnika, lekko chmielu. W smaku orzeszki sosnowe, cierpkość rokitnika. W finiszu bardzo dużo orzeszków cedrowych.
2.5
20/17/14,5/5=56,5

Vendyssel Bjesk Klitrose (38%)
Do nastawu dodano bardzo kwaśne owoce róży gęstokolczastej. Zapach kocimiętki, waleriany, lekko śliwki. Smak gorzki, zielone orzechy, głóg. Cierpko-gorzki finisz.
2.5
21/18/16/5,5=60,5

Vendyssel Bjesk Slåen (38%)
Z dodatkiem tarniny, bardzo mocno wyczuwalnej w aromacie. Do kwaśnego śliwkowego zapachu dochodzi migdałowość. Smak dość kwaśny, tarninowy. Gorzki smak – głóg i tarnina.
2.5
23/18/16/5,5=62,5

Vendyssel Bjesk Perikon (38%)
Tu do nastawu dodano zioła dziurawca. Aromat lekki, jak drewna moczonego w alkoholu, jerba mate. Smak lekki, herbaciany. Finisz gorzki – chmiel, głóg, herbata.
2
16/15/15/5=51

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail