Seria okowit powstała z owoców pozyskanych z Gospodarstwa Sadowniczego Krzysztofa Niećko z Kozłówki. Aronia jest trudna do fermentacji z uwagi na niewielką zawartość cukru (dużą zawartość cukrów niefermentowalnych) oraz twardą skórkę, która jednak świetnie oddaje intensywny aromat. Do przygotowania jednej butelki okowity wykorzystano ok. 20 kg aronii. Oddestylowano do mocy 80,4%, by przy butelkowaniu obniżyć moc do 42%. Rozlano 146 butelek tej serii w listopadzie 2023.
Bardzo przyjemny, cierpki, ziemisty aroniowy zapach, przypomina nieco lekki mezcal, w ogóle nie czuć alkoholu, fantastyczna owocowość. W ustach cierpka, ziemista aronia, nuty metaliczne, gorzko-kwaśne i też lekko słone. Finisz wytrawny, kwaśno-gorzki, ziemisty, aronia na całej linii, pięknie oddany charakter tego trudnego owocu. Po minucie pozostaje w ustach posmak typowy dla mezcalu, co fajnie można wykorzystać koktajlowo.