Epris Distillery Duncan Taylor Brazil 1999

szesnastoletni rum z Brazylii, destylacja w kolumnie z soku z trzciny cukrowej. Pojedyncza beczka, butelkowanie w Szkocji przez Duncan Taylor w 2016 roku. Unikatowa edycja, zaledwie 173 butelki. Rum leżakował przez 12 lat w Brazylii, potem w Szkocji. Epris jest już destylarnią zamkniętą, zaprzestano tam produkcji rumu. Ulokowana w São Roque, niedaleko São Paulo, gdzie jest największa w Japonii emigracja japońska. Właśnie dla Japończyków Epris produkuje obecnie sake i inne wyroby z fermentowanego ryżu. Kiedyś robili rum m.in. na potrzeby Bacardi. Edycja 1999 ma romat ziół, lukrecji, soli, nuta medyczna i toffi, delikatnie kwiatowość. Smak słodki, landrynkowy, truskawki, czereśnie (plus sól), cierpkość tytoniu. W finiszu cierpkość – skóra, tytoń, cytrusy, lekko banany. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.