Rodzina Fougerant od pięciu pokoleń robi eau-de-vie, ale pierwszy własny koniak zabutelkowali w 2013 roku, wcześniej wszystko odsprzedawali dużym domom kupażującym. Mają 30 ha winnic w apelacjach Borderies i Fins Bois – wyłącznie ugni blanc. Destylarnia jest w miejscowości Burie. Obecnie za zestawianie koniaków i piwnice odpowiada pani Fanny Fougerat. Robią też pineau des Charentes.
SIR Type 72 zawiera nietypowe dla rodzinnej marki eau-de-vie, bo z Petite Champagne, winogrona ugni blanc, 50 lat leżakowania. Edycja liczy 768 butelek, moc alkoholu 47,8%. Zapach bardzo intensywny – dużo skóry, tytoniu, anyżu, do tego zielony agrest, dużo jabłek, a także nuty rumianku, kopru. W ustach dużo tanin, jest cierpki, ściągający, pikantny – skóra, pieprz, kwaśne jabłka, delikatna słoność, rozmaryn. W finiszu słony tytoń, skóra, lukrecja, ale też jakby liść laurowy i kwaśno-gorzkie jabłka, imbir, anyż.
Fanny Fougerat SIR Type 72 Petit Champagne 50YO
Powiązane artykuły
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]
Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]
Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]
Zabutelkowana z mocą 50%, jedna z beczek dedykowanych dla sklepów duty free. Aromat ostry, intensywny, […]
To druga oficjalna edycja single malt z destylarni w Donegal, zabutelkowana z mocą 46%. Beczki […]
Rum single cask był najpierw leżakowany przez 16 lat w klimacie tropikalnym w beczce po […]
Armaniak zabutelkowany w marcu 2023, w wieku 55 lat z mocą 40%. Aromaty wytrawne, taniczne: […]