Rodzina Fougerant od pięciu pokoleń robi eau-de-vie, ale pierwszy własny koniak zabutelkowali w 2013 roku, wcześniej wszystko odsprzedawali dużym domom kupażującym. Mają 30 ha winnic w apelacjach Borderies i Fins Bois – wyłącznie ugni blanc. Destylarnia jest w miejscowości Burie. Obecnie za zestawianie koniaków i piwnice odpowiada pani Fanny Fougerat. Robią też pineau des Charentes.
SIR Type 72 zawiera nietypowe dla rodzinnej marki eau-de-vie, bo z Petite Champagne, winogrona ugni blanc, 50 lat leżakowania. Edycja liczy 768 butelek, moc alkoholu 47,8%. Zapach bardzo intensywny – dużo skóry, tytoniu, anyżu, do tego zielony agrest, dużo jabłek, a także nuty rumianku, kopru. W ustach dużo tanin, jest cierpki, ściągający, pikantny – skóra, pieprz, kwaśne jabłka, delikatna słoność, rozmaryn. W finiszu słony tytoń, skóra, lukrecja, ale też jakby liść laurowy i kwaśno-gorzkie jabłka, imbir, anyż.