Liczące setki lat piwnice win Gancia, oryginalnych włoskich win musujących, zostały włączone na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Określane również mianem „podziemnych katedr” piwnice win Gancia stanowią symbol nierozerwalnego związku regionu Piemont z uprawą winorośli. Wydrążone wieki temu w zalegającym w Canelli wapiennym tufie wulkanicznym piwnice zapewniają doskonałą naturalną termoizolację, dzięki której temperatura utrzymywana jest na stałym poziomie 12-14 stopni Celsjusza – idealnym, by wytwarzać i rafinować wspaniałe musujące wina. Piwnice te to w istocie podziemny, ukryty labirynt rozciągający się na długości niemalże kilometra, w którym znajduje się wyjątkowa, najdłuższa w całym Canelli, stumetrowa piwnica. Dzięki ponad 600 metrom kwadratowym przestrzeni muzealnych i produkcyjnych w piwnicach po dziś dzień znajdują się prasy do wyciskania miękkich gatunków gron i odbywa się fermentacja oraz konserwacja win bazowych wykorzystywanych do produkcji win musujących Gancia.
To właśnie w piwnicach Gancia w 1865 roku Carlo Gancia wyprodukował pierwsze włoskie wino musujące.
Od chwili narodzin marki po dziś dzień firma Gancia chroni swe „podziemne katedry”, zaś włączenie tych swoistych „dzieł sztuki” na listę światowego dziedzictwa UNESCO stanowi podkreślenie ich niezwykłej wartości dla kultury. Pozostając wierną misji UNESCO firma Gancia nieustannie dba o zachowanie historii i architektury piwnic dla przyszłych pokoleń.
Założona w 1850 roku przez Carlo Gancię, twórcę pierwszego włoskiego wina musującego, firma Gancia to światowy lider w produkcji win musujących i wermutów. Posiadając 2000 ha winnic oraz pięć milionów kilogramów winifikowanych gron firma Gancia, z siedzibą w Canelli, sercu włoskiej prowincji Asti, produkuje wina musujące, wina niemusujące oraz aperitify dystrybuowane do ponad 60 krajów. Portfolio win musujących firmy Gancia sięga od win słodkich po wina suche oraz od win produkowanych metodą Charmata po prestiżowe wina rocznikowe o ponad pięcioletnim czasie fermentacji.
Piwnice Gancia można zwiedzać od wtorku do niedzieli. Wymagana jest rezerwacja, a grupy zwiedzających muszą liczyć co najmniej 15 osób. Zwiedzanie trwa około godziny i kończy się degustacją. Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kontakt z Franco Ferrero przesyłając wiadomość e-mail na adres: franco.ferrero@gancia.it lub telefonicznie pod nr tel. +39 0141830262.
(informacja prasowa CEDC)