Spirits, Wydarzenia
gin, rynek

Gin z Wrocławia

Gin z Wrocławia

Udostępnij:

Breslauer Gin to rzemieślniczy, manufakturowy produkt, który powstaje we własnej destylarni we Wrocławiu. – Opracowaliśmy własne metody produkcji, czerpiąc z długiej tradycji wytwarzania ginu, doskonaląc jego szlachetny smak i aromat. Do jego produkcji używamy wyłącznie wysokiej jakości naturalnych składników, które pomagają nam osiągnąć nasz znak rozpoznawczy – esencjonalne, wyraziste i nieoczywiste bukiety smakowe. Uzyskujemy je dzięki temu, że wszystkie składniki, takie jak zioła czy owoce, są długo macerowane w dużych ilościach – to nasz jedyny sposób infuzji aromatów i smaków. Celowo i świadomie pomijamy, naszym zdaniem niepotrzebny w tym wypadku, proces filtrowania na zimno, aby nie stracić ani odrobiny aromatu – mówi Andrzej Węcławski, prezes zarządu Breslauer Spirits Sp. z o.o.

Bogactwo bukietu pochodzi z ekstrahowanych w procesie maceracji olejków eterycznych, uwalnianych przez dodatki botaniczne. – W niskich temperaturach te cenne olejki wytrącają się z płynu, powodując mętnienie i zostają w większości usunięte, nim alkohol trafi do butelki. Nie w Breslauerze, stąd nasz gin może wydawać się produktem niemal alchemicznym, bowiem po schłodzeniu, dodaniu lodu lub odrobiny wody staje się „mglistym ginem” – mówi Andrzej Węcławski.
Równolegle na rynek trafiły cztery wersje smakowe Breslauer Gin, wszystkie o mocy 43,5%.
Classic – to gin o silnym aromacie jałowca, który zyskuje na subtelności dzięki maceracji, nie dzięki dodatkom aromatyzującym;
Lemongrass – gin o świeżych, cytrusowych nutach z wyraźnie wiodącą egzotyczną trawą cytrynową;
Curaçao – w którym dominują smaki gorzkiej pomarańczy i słodko-pikantne, korzenne nuty;
Smokey – autorska kompozycja inspirowana szkocką wyspą Islay, powstał z połączenia aromatów torfowych i dymu drzewnego.
Więcej informacji na stronie: www.breslauergin.com oraz na Instagramie: www.instagram.com/breslauergin.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.