Glenfiddich w Rzeszowie

16 grudnia 2015 roku to data szczególna dla Rzeszowa. Mieliśmy okazję być świadkami „próby sił”, z jednej strony szkocka gwiazda, choć jeszcze przed Gwiazdką, czyli whisky Glenfiddich w całej feerii świątecznych smaków, z drugiej kuchnia restauracji KUK NUK (ul. Matejki 4), która miała sprostać temu wyzwaniu.

Spotkanie to, które odbyło się w kameralnym gronie, miało przede wszystkim na celu oprawę innego, dużo bardziej doniosłego wydarzenia. Oto, pan Dariusz Worek, właściciel sklepu Alkohole Capone (ul. Słowackiego 2) stał się oficjalnie posiadaczem jednej z 600 butelek 40-letniej whisky Glenfiddich, (jest to druga butelka w Polsce). Na chwilę obecną ów szacowny trunek jest pięknie wyeksponowany w specjalnie do tego celu zaprojektowanej gablocie i można go podziwiać w sklepie. Wręczenie nastąpiło przez ambasadora marki, pana Mateusza Zabiegaja, który anegdotami i ciekawostkami okraszał historię Glenfiddicha, a jednocześnie prowadził właściwą degustację, bo też było i co kosztować. Jako że czterdziestolatka pozostała zamknięta, zgromadzeni gości mogli wejść w miłą komitywę z Glenfiddich: 12-, 15-, 18-, 21- i 26-letnimi.
W sukurs panu Mateuszowi przychodził pan Maciej Stankiewicz, szef kuchni KUK NUK, którego zadaniem było nie tyle dostosować podawaną przystawkę do degustowanej whisky, ale znaleźć w obu element wspólny. Łączenie potraw z alkoholem w Polsce ma wiekową tradycję. Dawniej na suto zastawionych stołach obok wykwintnych dań pojawiały się nalewki, starki, miody. Dziś powraca się do tego, a de facto odchodzi od wina, starając się znaleźć bardziej zaskakujące połączenia.
Do ostrej i pikantnej whisky Glenfiddich 12YO pan Maciej podał gęś sous vide z ziemniakami i gruszką, gdzie właśnie ta ostatnia odnalazła drogę do owocowego profilu (gruszka w occie, pestki jabłka). whisky 3/5 , połączenie 4/5

12
W przypadku Glenfiddich 15YO trunek jest bardzo słodki, damski, niczym likier o zapachu miodu akacjowego. Tym razem udało się podkreślić te nuty kaczką z karmelem i szpinakiem, a zwłaszcza tym pierwszym. whisky 3.5/5 , połączenie 3.5/5

15
Najbardziej typowo wyspiarska, typowo szkocka Glenfiddich 18YO, to przede wszystkim słodycz sherry oloroso, dym i sól. Otrzymaliśmy więc łososia z groszkiem i cytryną, który doskonale związał i podkreślił tradycjonalistyczny wręcz charakter zarówno trunku jak i przystawki. whisky 4/5 , połączenie 4.5/5

18
Nie lada wyzwaniem okazała się dla pana Macieja Glenfiddich 21YO, gdzie leżakowanie w beczce po rumie, dało jej nuty cukru pudru, passiflory, czy ciężkiego kandyzu. I tak jak whisky ujawnia kunszt marki (moim zdaniem najlepsza z całej serii), tak KUK NUK rozegrał sprawę równie po mistrzowsku, serwując polędwiczkę wieprzową z wanilią i żurawiną. Żurawina zaakcentowała nuty owocowe, wanilia przywołała beczkę, a całość rozpływała się w ustach z soczystą polędwiczką. whisky 5/5 , połączenie 5/5

21
Zwieńczeniem wieczoru była bardzo deserowa Glenfiddich 26YO, która choć na pozór jest szczególnie łagodna w aromacie, kwiatowo-łąkowa, w smaku przedstawia bardzo gęste uderzenie przypraw: jest słodka lukrecja, pikantne ziele angielskie, rześki kardamon. Jest to whisky wybitnie świąteczna, taki grzaniec dla dorosłych. Do niej podano lody z palonego masła z musem czekoladowym i orzechami. whisky 4.5/5 , połączenie 4/5

26
Jako że dewizą rodu Grant’ów jest „Stand Fast”, spotkanie to pokazuje, że rodzina, a więc marka trzymają się naprawdę mocno. Wszystkie degustowane whisky są dostępne w organizującym spotkanie sklepie Alkohole Capone, jak i również inne ciekawe edycje whisky oraz wszelkie trunki.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.