już od czternastu pokoleń rodzina Godet zajmuje się produkcją koniaków. Firma powstała w La Rochelle w 1782 roku. Założyli ją potomkowie holenderskiej rodziny kupieckiej, przybyłej do Francji ok. 1600 roku. Pierwotnie handlowali solą. Niedaleko starego portu morskiego w La Rochelle stoi masywna posiadłość z szarego kamienia należąca do Godetów.
Destylują koniaki głównie z własnych win robionych z winogron szczepu Folle Blanche, produkują także szampana, Pineau des Charentes oraz wyborny likier na bazie koniaku i soku gruszkowego Pearadise. Ich koniaki są łagodne, z nutami kwiatowej i miodowej słodyczy, te dłużej leżakujące mają też delikatne dymne nuty. Można w nich odnaleźć słone akcenty pochodzące od morza. Butelkowane są m.in.: XO Fine Champagne, Excellence XO, Selection Speciale VSOP, VSOP Gastronome, Renaissance Grande Champagne, Cuvée Jean Godet Luxury VS, w szerokim wyborze koniaki typu Vintage, rocznikowe (najstarszy z 1968 roku). Godet XO Fine Champagne leżakował ponad 30 lat w beczkach. Aromat ma głęboki – mahoń, stara biblioteka, przepocona skóra, orzechy, tytoń, ale i słodkie winogrona. W ustach jest i słodycz malin, i stara butwiejąca skóra, suche orzechy włoskie, gorzka herbata. W finiszu herbata dominuje, ale pojawia się też nuta ziół i lukrecji. Jest także niezwykły, przezroczysty Godet Antarctica Glacé Icy, wymyślony dla uczczenia niezwykłej wyprawy (można o niej czytać na blogu Antarcticagodet.com), jaką szef firmy, Jean-Jacques Godet odbył swoim jachtem na Antarktydę w marcu 2008. Biały koniak, jeden z pierwszych takich na świecie, zrobiony jest w 100% z winogron szczepu Folle Blanche, trunek starzony jest przez siedem lat, następnie poddany specjalnym procesom filtracji, które pozwalają uzyskać całkowitą klarowność. Premiera tego koniaku miała miejsce w 2011 roku. Sprzedawany jest w kwadratowych butelkach przypominających kostkę lodu, a sugeruje się podawanie go w postaci zmrożonej, jak wódkę. Łącznie mają blisko 50 odmian koniaków.