Grain vs malt

19 lutego odbyła się degustacja czterech nowych szkockich whisky butelkowanych przez firmę Murray McDavid – dwie single grain i dwie single malt. Spotkanie było okazją do omówienia różnic w procesach produkcji whisky zbożowej i słodowej oraz przedstawienia czterech mniej znanych destylarni.

North British 14YO 2009 Koval Rye Cask Finish Murray McDavid (50%)

Butelkowanie 2023 w liczbie 1600 butelek, whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana na 2,5 roku do beczek pierwszego napełnienia po rye whiskey Koval. Zapach przyjemny, lekki, owocowy – sporo jabłek, gruszki, morele, ale też kokos, czekolada z wiórkami kokosowymi. Do tego dużo ześrutowanego ziarna, chleb, pieprz ziołowy. W ustach dużo słodyczy – mleczna czekolada z rodzynkami, kokos, daktyle, mięta, zioła prowansalskie. Finisz słodki, cukierniczy, przypomina słodkie rumy z Panamy – czekolada, lukier, orzechy laskowe, wiórki koksowe i ziołowość, jest też dużo słodkiej kukurydzy z puszki, karmel, toffi.

4/5

25/25/24/6,5=80,5

Girvan 16YO 2007 Sherry + Madeira + Bourbon Cask Finish Murray McDavid (50%)

Butelkowanie 2023 w liczbie 1100 butelek, whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana do beczek po sherry oloroso, po maderze i po bourbonie z destylarni Koval. W zapachu – zioła, bardzo dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, lekki tytoń, herbata, suszone kwiaty, rodzynki, suszone włoskie orzechy, lukrecja i nuty mączne. W ustach słodkie i cierpkie jabłka, gruszki, tarnina, zielone włoskie orzechy, gorzkie migdały, rokitnik, ciasto drożdżowe, wiśnie w gorzkiej czekoladzie. W finiszu jest sporo słodkich nut rodzynek, fig, daktyli, słodkich jabłek, ale potem cierpkie i gorzkie jabłka, migdały, orzechy włoskie, lekki tytoń, biały pieprz, ziele angielskie, piernik.

4/5

26/26,5/26/7=85,5

Ardmore 10YO 2013 Pinot Noir Wine Cask Finish Murray McDavid Benchmark (53,5%)

Butelkowanie 2023 w liczbie 1335 butelek, torfowa whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana do beczek pierwszego napełnienia po pinot noir z Burgundii. Lekki zapach dymu, sadzy, torfu, sporo toffi, wanilii, wędzonych śliwek, poziomek, malin, moreli, brzoskwini. W smaku wędzone śliwki, kwaskowe jabłka, kwaśny sok z wiśni, kiszone limonki, nuty maślane, sporo torfu, popiołu. W finiszu sok wiśniowy, kwaśne jabłka, śliwki, torf, nuty medyczne, lekka słoność, siarka, mineralność, ziemistość, orzechy ziemne w miodzie.

4/5

25,5/25,5/25,5/7=83,5

Glenlossie 14YO 2008 Sauternes Wine Cask Finish Murray McDavid Benchmark (50%)

Butelkowanie 2023 w liczbie 1429 butelek, torfowa whisky po okresie leżakowania w beczkach hogshead po bourbonie została przelana na ok. cztery lata do beczek pierwszego napełnienia po sauternes. Zapach delikatnie ziołowy, kminkowy, egzotyczne drewno – heban oraz słodycz toffi i owoce: morele, brzoskwinie, mango. Smak słodko-wytrawny, dużo egzotycznych owoców – papaja, marakuja, liczi i hibiskus, ciasto drożdżowe ze śliwkami. W finiszu słodycz lodów pistacjowych, krem karmelowy, brzoskwinie, morele, śliwki, suszony agrest, rodzynki, tłuczone włoskie orzechy.

4.5/5

27/26,5/26,5/7,5=87,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.