14 września w warszawskim klubie Znośna Lekkość Bytu odbyło się spotkanie z szeroką kolekcją grappy Marzadro.


– Mamy 1800 gatunków winogron, a do starzenia grappy możemy używać beczek z dowolnego drewna, nie jesteśmy zatem niczym ograniczeni w naszej pomysłowości na grappę, jedyny wymóg – grappa zawsze jest włoska: z wytłoczyn włoskich winogron, destylowana, starzona i butelkowana we Włoszech – mówił prowadzący spotkanie przedstawiciel włoskiej firmy, Thomas Valentini.
Do spróbowania były grappy: biała La Trentina Tradizionale, także starzone: La Trentina Morbida – tylko białe szczepy winogron i tylko dwa miesiące w beczkach. Le Diciotto Lune z czterech różnych beczek, w których spędziła 18 miesięcy. I z serii Le Giare: Amarone, Chardonnay i Gewürztraminer, wyjątkowo aromatyczne, każda spędziła trzy lata w beczkach dębowych. Potem do spróbowania były grappy z najwyższej półki, z serii Espressioni. Była to biała grappa wydestylowana ze szczepów marzemino i muskat, rocznik 2012, która rok spędziła w stalowej cysternie oraz Espressioni Moscato 2006, z beczki po wiśni, gdzie spędziła cztery lata.
– Biała grappa jest najtrudniejsza podczas prezentacji poza Włochami, gdyż nie jest starzona, jest ostrzejsza, ma aromat wyłącznie wytłoczyn, bez korekty drewna beczki – mówił Thomas Valentini.
Mimo to w ogólnym głosowaniu po degustacji biała grappa Espressioni zdobyła komplet punktów. Ex-equo z nią pierwsze miejsce zajęła Espressioni Moscato 2006, trzecie miejsce – Le Giare Gewürztraminer, czwarte Le Diciotto Lune. Wszyscy uczestnicy spotkania otrzymali od firmy Marzadro prezenty – miniaturki grappy i likieru oraz bilety z zaproszeniem do odwiedzenia destylarni w Trydencie.
Patronem spotkania był magazyn „Aqua Vitae”.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail