24 marca o godzinie 19.30 odbędzie się 122. spotkanie Akademii Wina – Wiosenne wino cz. III – Grecja. Odwiedzimy winnice Dionysos Greek, spróbujemy win: Dionysos Greek Art Cabernet Sauvignon i Dionysos Greek Art Chardonnay. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina. Tym razem przystawki przywiezione z Cypru.
Dionysos Greek Art Chardonnay
Ciekawa butelka przypominająca amforę skrywa w sobie złociste chardonnay. Bukiet to intensywny aromat kwiatów z odrobiną orzechów w tle. W smaku bardzo przyjemne i pełne, z akcentami owoców tropikalnych, odświeżającą kwasowością i przyjemnym, rześkim finiszem. Doskonałe do ryb, owoców morza, białych mięs i wędzonych serów. Grecja, PGI Peloponnese, kolor: białe, smak: wytrawne.
Dionysos Greek Art Cabernet Sauvignon
Grecki cabernet sauvignon w ciekawej butelce przypominającej amforę. Barwa ciemna, purpurowa. W bukiecie złożone aromaty czerwonych owoców, przypraw i dębiny. W ustach pełne, z soczyście zachowaną owocowością, krągłą taniną i nutami drewna. Idealne do czerwonych mięs, przystawek i różnorodnych serów. Grecja, PGI Peloponnese, kolor: czerwone, smak: wytrawne.