Degustacje, Spirits
brandy, chacha, degustacje

Gruzińskie legendy

Gruzińskie legendy

Udostępnij:

11 września w Salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja gruzińskich brandy, marki Georgian Legend. Gruzja to kolebka światowego winiarstwa, stąd prawdopodobnie pochodzi winorośl. Dzieje winiarstwa mają tu ok. 8000 lat. Odnalezione pestki winorośli z czasów neolitycznych wskazują na uprawy odmian z rodziny vitis vinifera sativa – czyli winorośli świadomie uprawianej przez człowieka.

W Gruzji jest dziesięć regionów winiarskich i osiemnaście apelacji. Dwie najważniejsze winorośle dla gruzińskich win to białe rkatsiteli i czerwone saperavi. Inne lokalne szczepy to m.in.: khikhvi, mtsvane kakhuri, chinuri, goruli mtsvane, tsolikouri, tsitska, khrakhuna, aleksandrouli, mujuretuli, kisi czy chkhaveri. Lokalnych szczepów jest ok. 530, z czego ok. 450 nadaje się do produkcji wina. Międzynarodowe szczepy sadzone na szerszą skalę to właściwie tylko: aligote, cabernet sauvignon, muscat i chardonnay, na bardzo małą skalę: pinot noir, malbec, cabernet franc, merlot, riesling czy syrah.
Przez kraj wiedzie winny szlak – Wine Route – dobrze oznakowany, łączący 76 najlepszych, najlepiej przygotowanych do przyjmowania turystów, winnic. Oczywiście na każdej winnicy robi się chachę, czyli destylat z wytłoczyn i pozostałości po fermentacji.
Dwie ważne tradycje związane z winem w Gruzji to winifikacja w kvevri (nazywanej także chuci) i wznoszenie toastów. Najstarsze odnalezione kvevri – czyli wkopywane w ziemię gliniane dzbany, w których wino fermentuje, a potem dojrzewa – pochodzą z szóstego tysiąclecia przed Chrystusem, znaleziono je w górach Khrami. Jest ok. 50 rodzajów kvevri, a ich pojemności wynoszą od 50 do nawet 5000 l. Toasty to rytuał, często towarzyszący posiłkom, czy też ucztom, bo stoły są zastawione przekąskami. Piciu wina towarzyszą długie przemowy, życzenie sobie wzajemnie pomyślności i tradycyjne Gaumardżos, czyli Na zdrowie!

Georgian Legend VS 3YO (40%)
Bardzo prosta, słodka, bakaliowa brandy, leżakująca trzy lata w beczkach z francuskiego dębu. W zapachu orzechy laskowe, wanilia, nuty mleczne, kokos, rodzynki. W smaku budyń, lody waniliowe, mleczko w proszku. Czekolada mleczna w finiszu.
1/5
12/11/8/2=33

Georgian Legend VSOP 5YO (40%)
Dużo bardziej złożona brandy, mieszanka dębów francuskiego i kaukaskiego. Zapach orzechów włoskich, gorzkiej czekolady, dębiny, nuta dzięgla. W smaku wiśnie, morele, śliwki, rodzynki, kokos, czekolada, ale też nuty słone – lubczyk, magi. W finiszu gorzki orzech włoski, śliwki, rodzynki, suszone morele, suszone wiśnie, dzięgiel, koper naciowy, lubczyk.
3.5/5
22,5/23/23/7=75,5

Georgian Legend XO 10YO (40%)
Dąb francuski i kaukaski. Zapach orzechów włoskich, suszonych wiśni, rodzynek, moreli, nuta tytoniu, kopru. Smak cierpki – kwaskowe śliwki, wiśnie, morele, anyż, ale jest też nieco nut słonych, lubczykowych, rosołowych. W finiszu dużo wytrawnych śliwek, tytoń, anyż, kawa, gorzka czekolada z rodzynkami, sól i lubczyk.
4/5
26/26/25,5/7,5=85

Georgian Legend XO 20YO (40%)
Dąb francuski i kaukaski w przewadze. Zapach orzechów włoskich, suszonych i wędzonych śliwek, suszonej moreli, gorzkiej czekolady, wermutu. Bardzo elegancki, dyskretny. W smaku sporo piołunowej goryczki, nuta imbirowa, ziele angielskie, piernik, słód porterowy. W finiszu jest lekka słoność, znany już z wcześniejszych edycji lubczyk, jest skóra, tytoń, suszone śliwki, gorzka czekolada z różowym pieprzem.
4.5/5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Oferta Georgian Legend w Polsce to także kolekcja win, w tym saperavi i rkatsiteli z kvevri, ale też np. popularne półsłodkie Kindzmarauli. To także dwa rodzaje gruzińskiej chacha – młoda prosto z alembiki i krótko starzona w beczkach.

Georgian Legend Chacha (40%)
Zapach kwiatów, śliwek, słonecznika. Smak słony, oleisty, dużo oleju słonecznikowego, nuty trawiaste, anyż, śliwki. W finiszu śliwki, pestki winogron, morele, migdały. Delikatniejsza niż typowa lokalna chacha.
3/5
18,5/19,5/19,5/7=64,5

Georgian Legend Chacha Oaked (40%)
Zapach rumianku, wanilii, słodkich śliwek, migdałów. W smaku nuta taniczna – orzech włoski, kwaśne winogrona, śliwki, morele, migdały. W finiszu słodycz, dużo śliwek, morele, czekolada z rodzynkami, anyż, orzechy włoskie.
3/5
20/20,5/21/7=68,5

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.