Gualco

historia Distilleria Gualco rozpoczyna się w 1870 roku, założona została przez kotlarza, Paolo Gualco. Biznes kontynuowali jego synowie i wnuki, dzisiaj destylarnię prowadzi już piąte pokolenie spadkobierców Paolo. Ulokowana w wiosce Silvano D’Orba, w Piemoncie, firma używa typowego dla regionu aparatu kotłowo-kolumnowego, zwanego bain-marie. Skonstruowany przez lokalną firmę, aparat jest w stanie jednorazowo destylować do 200 kg wytłoczyn. Po godzinie destylacji uzyskuje się 10 do 15 l alkoholu o mocy 55-65%. Przy destylarni działa niewielki pensjonat, zakład jest otwarty dla zwiedzających.


Ich białe grappy to: Grappa di Dolcetto d’ Ovada, Grappa di Moscato, Grappa di Barbera, Grappa di Cortese di Gavi czy Grappa Derthona, robiona z lokalnego szczepu winogron timorasso. Grappy starzone dojrzewają w dębowych beczkach po: 220, 500 i 1000 l lub w beczkach z drewna akacji przez okres od czterech do nawet trzydziestu lat (najstarsza w kolekcji jest Grappa di Marcella, wydestylowana w 1981 roku, leżakowana w 220-litrowych beczkach). W ofercie są też grappy aromatyzowane: kwiatami róży, gałązką ruty, korzeniem chininy, gałązką i jagodami jałowca, mieszankami górskich ziół, cytrusami, migdałami, ziarnami kawy, owocami wiśni, lukrecją, anyżem, skórkami pomarańczy i cytryny czy rumiankiem. Mają też szeroką ofertę likierów – kwiatowych, owocowych i ziołowych.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.