Hiroyasu Kayama i Żubrówka

12 września w Hotelu Warszawa, na najwyższym piętrze w barze Szóstka, odbyło się spotkanie dedykowane marce Żubrówka, zorganizowane przez CEDC i grupę Maspex. Gościem specjalnym wieczoru był Hiroyasu Kayama, który w Tokio prowadzi jeden z najsłynniejszych azjatyckich barów Benfiddich. Ulokowany na dziewiątym piętrze budynku Shinjuku, zawsze w 100% miejsca zarezerwowane na wiele miesięcy wstecz. Żubrówka jest na pierwszym miejscu wśród wódek w japońskich barach, więc jest obecna także w Benfiddich. Hiroyasu Kayama zaprezentował swoje autorskie koktajle z Żubrówką, parując je z daniami polskiej kuchni, co było ciekawym eksperymentem, biorąc pod uwagę różnicę smaków, kultur i kulinarnych tradycji. – Popularność Żubrówki w Japonii ma związek z aromatem trawy żubrowej – mówił Hiroyasu Kayama. – Kumaryna dająca zapach trawie żubrowej jest też w sakura, japońskiej wiśni. W Japonii mamy bardzo popularne cukierki o smaku sakura, stąd ten smak kojarzy się z czasami dzieciństwa. Nam w Japonii Żubrówka kojarzy się właśnie z sakura, a nie z Puszczą Białowieską, którą podczas mojej krótkiej wizyty w Polsce miałem okazję odwiedzić – mówił japoński gość.

A oto jak wyglądało menu – dania i dedykowane im koktajle:
Klasyczny tatar wołowy z pachnotką i borowikami lub do wyboru sałatka z dynią, młodym serem, migdałami, a do tego Bison Sake Martini Ball, czyli: Żubrówka Bison Grass, sake i woda gazowana, dużo lodu – bardzo rześkie i łączące smaki słony, ziołowy i słodki.
Następnie pierogi z młodym serem i orzechami włoskimi, a do nich Matcha Bison, czyli: Żubrowka Bison Grass, likier orzechowy, umeshu i matcha. Matcha bardzo mocna, wytrawna, wręcz gorzka, konsystencja koktajlu nieklarowna. Trudny, bardzo egzotyczny smak.
Na główne danie podano wolno pieczony schab z mangalicy z pastą musztardową i pieprzem lub do wyboru gotowanego okonia morskiego z brukselką i masłem borowikowym, a do tego Bison Banana Old Fashioned, czyli: Żurbówka Bison Grass, likier bananowy, woda kokosowa i angostura bitter. Połączenie egzotyczne, ale zaskakująco smaczne jest połączenie kumaryny i banana.
I na deser – tarta podwójnie czekoladowa i do niej najsmaczniejszy koktajl wieczoru Very Berry Espresso Bison, czyli: Żubrówka Bison Grass, espresso i cassis. Doksonale komponują się wszystkie składniki, orzeźwiający i znakomity na zakończenie koktajl, do podania zamiast tradycyjnej kawy.
Impreza jednak na tym się nie skończyła, był open bar, didżej, taras z widokiem na Warszawę nocą. Serwowano orzeźwiający klasyczny koktajl Apple Żu z wytrawnym sokiem jabłkowym i cynamonem czy Green Sharlotka – Żubrówka z sokiem, ze świeżego ogórka, sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym, wodą miodową, miętą i rozmarynem. Każdy uczestnik spotkania otrzymał pamiątkowy, dedykowany wydarzeniu kuferek z prezentami.

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.