Rodzina Fernandes obecnie zajmuje się importem win na Trynidadzie, jednak do 1973 roku wieku byli jednymi z największych producentów rumu na wyspie. To oni stworzyli tak znane marki jak VAT 19, White Star, Crystal White czy Black Label. Przybyły z Madery Hiszpan Manuel Fernandes w XIX wieku założył sklep z winami w stolicy Trynidadu, Port of Spain, przy ulicy Henry Street 25. Na początku lat 80. XIX wieku na Trynidad przybył jego syn, Joseph Gregorio Fernandes i to on założył destylarnię, a właściwie początkowo nielegalną manufakturę. Podobno był genialnym blenderem i kiedy w 1932 roku został zniesiony monopol na produkcję rumu na wyspie, Joseph Gregorio dysponował pokaźnym zapasem rumów w różnym wieku, w tym rumem z beczek zalanych w 1919 roku. Ten trzynastoletni trunek okazał się być wielkim hitem, a kiedy zapasy się wyczerpały, Joseph Gregorio wprowadził na rynek mieszankę o bardzo podobnym profilu, którą nazwał VAT 19 (oprócz własnych rumów w kupażu znalazły się odleżakowane rumy od innego producenta z Trynidadu – Caroni).

Mannuel Fernandez

Dzieło rodziny Fernandes kontynuował urodzony w 1903 roku Joseph Bento. Kupił on rafinerię cukru i destylarnię Forres Park, wprowadzając na rynek biały rum o tej nazwie, wciąż na Trynidadzie niezwykle popularny.

Joseph Bento Fernandes

W latach 60. firma Fernandes & Co. Zmieniła nazwę na Fernandes Distillers Ltd. Był to holding, posiadający w tamtym czasie największe na Karaibach zapasy odleżakowanych rumów i 85% rynku na samym Trynidadzie. Inwestowali w nieruchomości, turystykę, w tym w hotele. Joseph Bento Fernandes został w tamtym czasie honorowym konsulem Portugalii. Z czasem poświęcił się filantropii, założył Joseph B. Fernandes Memorial Trust oraz Fernandes Foundation. W 1973 roku sprzedał całe zapasy rumu oraz zakład w Port of Spain swojemu konkurentowi, położonej po sąsiedzku firmie Angostura. Wkrótce zakład został zburzony, a większość sprzętu wraz z zapasami beczek trafiła do fabryki Angostura. Sprzedano także cukrownię i destylarnię Forres Park, część związaną z produkcją alkoholi przejęło St. Vincent Distillers, a rafinerię cukru Caroni, natomiast sama markę rumu – Angostura. Joseph Bento zmarł w 1992 roku. Obecnie rodzina na niewielką skalę zajmuje się importem win i alkoholi mocnych (głównie tequila, mezcal, wódka, rum) pod marką Fernandes Fine Wines and Spirits, a także pozostaje właścicielem licznych aktywów na Karaibach w różnych sektorach gospodarki, turystyki, gastronomii i rozrywki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail