Hruškovice

gruszkowica, czyli brandy palona z gruszek, nazwa używana w Czechach i na Słowacji, odpowiednik bałkańskiej kruškovača (w przypadku odmiany gruszki bonkreta williamsa – vilijamovki) lub węgierskiej körtepálinki (vilmos) czy williams-birne brand w krajach niemieckojęzycznych lub eau-de-vie de poire w krajach francuskojęzycznych. Najlepszą bez wątpienia robi czeski Jelínek – jest aromatyczna, o intensywnym smaku i zapachu gruszki, ale i inne są bardzo dobre – zarówno te z małych destylarni jak np. słowacka Jarošek Mutěnice, jak i większych firm jak choćby słowacka GAS Família – właściciel znakomitej marki Spišská Hruška czy czeska Fleret Likérka. Często na dnie butelki umieszczany jest fragment owocu lub nawet w najdroższych wersjach cała gruszka (wówczas butelkę zawiesza się na gałęzi aby owoc mógł dojrzeć w jej wnętrzu). Moc – 40-50%, barwa najczęściej przezroczysta lub bursztynowa. Destylowana najczęściej dwukrotnie.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.