Hyde

właścicielem marki jest Hibernia Distillers, rodzinna firma butelkująca irlandzką whiskey. Mają swoje magazyny w Cork, gdzie whiskey dojrzewają w różnych beczkach. Butelkują single malt i single grain, dotychczas wypuścili pięć edycji whiskey w dwóch seriach: President’s Cask i The Áras Cask. Na każdej butelce znajdują się daty ważne dla historii Irlandii. Nazwa marki nawiązuje do Douglasa Hyde – pierwszego prezydenta niepodległej Irlandii, który rządził w latach 1938-1945. Na razie nie planują budowy własnej destylarni, na początku współpracowali z Cooley Distillery, obecnie mają kontrakt na dostawę alkoholu z Great Northern Distillery Johna Teelinga. Ich polskim dystrybutorem jest Pinot. Wszystkie whiskey butelkują z mocą 46%. Hyde No 1 President’s Cask to single malt przez dziesięć lat starzona w beczkach po bourbonie, finiszowana przez dziewięć miesięcy w beczkach po sherry oloroso. Aromat wrzosowiska, mokrej trawy, świeżych ziół, ale też suszonych kwiatów, rumianku, orzecha włoskiego, dębiny, w smaku bardziej szorstko – drewno, trochę pleśni (wpływ sherry), ale też: wiśnia, trochę prażonego ziarna, trochę drożdży, trochę kukurydzy. Hyde No 2 President’s Cask to także single malt, dziesięć lat w beczce po bourbonie i dziewięć miesięcy w beczkach po rumie Mount Gay z Barbadosu. Krótka edycja, już wyczerpana. W aromacie: tropikalne owoce, wanilia, kokos i słodycz melasy. W ustach także bardzo słodko, rumowo, toffi i kandyzowany ananas. Hyde No 3 The Áras Cask to whisky single grain, która sześć lat spędziła w beczkach po bourbonie. W aromacie: maliny, wanilia, placek śliwkowy, mirabelka. W smaku: wanilia i czekolada, ale też nuty bardziej rozgrzewające: chilli i imbir. Hyde No 4 The President’s Cask to podobna edycja do No 2, w tym przypadku sześć lat w beczce po bourbonie i sześć miesięcy w beczce po rumie Mount Gay. W aromacie: wanilia, brzoskwinie, jabłka, w ustach sporo ziarna i słodu, poza tym mango i ananas. Hyde No 5 The Áras Cask to single grain, która sześć lat spędziła w beczkach po bourbonie, następnie 6-9 miesięcy w beczkach po winie pinot noir z Burgundii. W aromacie: czarny bez, brzoskwinie, słód i wanilia. W smaku: bakalie, nuta cynamonu, cytrusy.

hibernia

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.