destylarnia z regionu Burgundii, specjalizująca się w marc – alkoholach z wytłoków winogron. Firma powstała w 1891 roku w Romanèche-Thorins, założył ją Vincent Jacoulot. Dwukrotnie zmieniała właścicieli, obecnie jest w rękach rodziny Vançon, prowadzą ją mistrz destylacji Philippe razem z żoną, Anne Pascal. Swoje słynne destylaty winogronowe (nie tylko marc, także destylowane z całych winogron oraz z osadów i drożdży – fine) wytwarzają wyłącznie z odmian pinot noir. Destylują raz w kolumnie, na wzór armaniaków. Z mocą 52% trunek trafia do beczek, gdzie bywa przechowywany nawet ponad 30 lat. Najpierw leżakuje w małych beczkach po winach burgundzkich po 280 l, potem trafia do ogromnych drewnianych kadzi o pojemności 10 tys. l, gdzie nie ma już dużego wpływu drewna. Wszystko jest tu ręcznie robione, na niewielką skalę, firma zatrudnia tylko cztery osoby. Marce butelkowane są w kolekcjach: L’Authentique Jacoulot (7- i 15-letnie zestawy) oraz Prestige (siedmioletni Marc Extra-égrappé, ponad trzydziestoletni Très Vieux Marc czy unikatowe edycje: Carafe Collection, Hommage à Vincent Jacoulot i Marc du Domaine des Hospices de Beaune. Ich doskonałe brandy Fine de Bourgogne to trunek dwudziestoletni, o bardzo bogatych aromatach – kwiatów moreli, rodzynek, miodu, tytoniu. Mają też unikatowe Très Vieilles Fines Millésimées z 1950 roku. Firma produkuje również typowe dla Francji okowity owocowe, eau-de-vie, z: gruszek Williamsa, mirabelek, malin, wiśni i śliwek (te ostatnie starzone są w dębie jak marc i fine). Mają także wiele likierów, m.in. z czarnej porzeczki czy jeżyn oraz np.: miętowy, cytrynowy, kasztanowy, różany, fiołkowy, wiśnia z imbirem czy pieprzna malina.

SONY DSC SONY DSC Jacoulot Fine Bourgogne

Zdjęcia z piwnic Jacoulot z mistrzem destylacji Philippe Vançon

Caveau Jacoulot Caves Jacoulot1 JACOULOT - Philippe Vançon Jacoulot

Państwo Anne Pascal i Philippe Vançon na targach ProWein 2015

Anne Pascal Vancon i Philippe Vancon

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail