Zlokalizowana w Nantou Hsien na Tajwanie destylarnia Nantou została założona w 1978 roku przez Taiwan Tobacco & Liquor Corporation, firmę należącą do skarbu państwa, tajwańskiego producenta wyrobów tytoniowych i alkoholu. Jednak dopiero w 2008 roku wyprodukowała swoją pierwszą whisky. Ześrutowany jęczmień w dużym stopniu jest importowany ze Szkocji. Przed 2010 rokiem zacier, brzeczkę i płuczkę wytwarzano w pobliskim browarze, z którego Nantou przestało korzystać po zainstalowaniu w destylarni własnej niemieckiej kadzi zaciernej o pojemności 15 tys. l. Źródłem wody jest ujęcie głębinowe. Fermentacja trwa 60 do 72 godzin. Nantou ma obecnie cztery szkockie alembiki Forsyths o pojemności: 7000 l, dwa po 5000 l oraz 2000 l. W magazynie mają ok. 4500 beczek, głównie po bourbonie oraz po sherry. Wilgotny i gorący klimat Tajwanu sprawia, że angel’s share jest wysokie i whisky dojrzewają szybko.
Najbardziej znana marka whisky z Nantou Distillery to Omar, single malt, edycje z beczek po bourbonie oraz po sherry.
Na lokalny rynek produkują whisky blended m.in. pod marką Jade.
Jade Supremacy Taiwan Whisky (40%)
Bardzo przyjemny owocowy aromat – zielone jabłuszka, gruszki, morele, brzoskwinie, dużo słodu. W smaku słodko-cierpkie, owocowe, głównie jabłka, przypomina irlandzkie pot still whiskey, jest też głóg, jarzębina i nuta imbiru. Finisz gorzko-cierpki, kwaśne i gorzkie jabłka, grejpfruty, głóg i rokitnik. Niezła blendowana whisky.
26/26/26/7=85
Jade Specially Selected Blended Whisky (40%)
Zapach owocowo-mączny, słodkie jabłka w lukrze, z cynamonem, pączki. W smaku wyraźnie zbożowa, czuć ziarno, zacier, mąkę, do tego słodsze nuty – śliwek, rodzynek. W finiszu nuty korzenne, przyprawowe – goździki, ziele angielskie, cynamon, tarta jabłkowa z cynamonem, szarlotka, sporo lukrowej słodyczy.
24/24/24/6=78