Jutro startuje trzecia edycja Whisky Live Warsaw

Jutro zaczyna się dwudniowa impreza – 3. edycja festiwalu Whisky Live Warsaw. Na uczestników imprezy czeka wiele szlachetnych odmian tego trunku oraz możliwość łączenia go z jedzeniem. Wnętrza hotelu Courtyard by Marriott Warsaw Airport po raz kolejny staną się miejscem spotkań klientów indywidualnych, blogerów, dziennikarzy, restauratorów, hotelarzy, hurtowników i przedstawicieli świata biznesowego.


Podczas festiwalu zaprezentuje się 55 wystawców z 15 krajów. Swój udział w Whisky Live Warsaw 2016 zapowiedzieli światowi producenci alkoholi z segmentu premium, jak również destylarnie z wszystkich kontynentów (w tym craft distilleries ze Stanów Zjednoczonych), zapewniając uczestnikom prawdziwą podróż smakową po różnych zakątkach świata.
– Atmosfera na festiwalu sprzyjać będzie wymianie opinii na temat różnorodności whisky oraz trendów zarówno na krajowym, jak i światowym rynku – przekonuje Jarosław Buss, organizator Whisky Live Warsaw.
W ostatnich latach bardzo modny stał się tzw. food pairing, czyli łączenie whisky z innym produktami, dlatego swój udział w imprezie w roli wystawców zapowiedzieli producenci m.in.: czekolad, cygar, suszonego mięsa, a nawet lodów.
Jedną ze stałych atrakcji festiwalu są zamknięte sesje, tzw. Master Class, na których w małych grupach (nie więcej niż 25 osób) odbywa się degustacja unikatowych, limitowanych, niszowych edycji whisky prowadzona przez przedstawicieli destylarni. W tym roku przewidzianych jest kilka bloków tematycznych, m.in. sesja Master Class Glenfarclas – „podróż przez dekady”, na której zaprezentowane zostaną whisky z lat ’60 ’70 ’80 ’90, a spotkanie poprowadzi osobiście George Grant, właściciel destylarni, będący przedstawicielem szóstego już pokolenia rodziny.
Organizatorzy festiwalu pomyśleli nie tylko o miłośnikach dobrych trunków, ale również wykwintnego jedzenia. Specjalnie dla nich odbędzie się ekskluzywna sesja food pairing przy współudziale Jarosława Walczyka z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Gość specjalny Whisky Live Warsaw 2016 jest szefem kuchni w restauracji Strefa w Warszawie oraz zdobywcą tytułu „Szef Kuchni Roku 2015”.
Swoją obecność na festiwalu zapowiedział Ian Chang, master blender wschodzącej azjatyckiej gwiazdy whisky, czyli tajwańskiego Kavalana. W Warszawie pojawią się również: Jan Beckers – ambasador marki Douglas Laing, uznanego na świecie niezależnego bottlera, założonego w 1948 roku. Listę gości specjalnych zamykają Steven Sweeney – przewodniczący polskiego oddziału Scotch Malt Whisky Society, Ingvar Ronde, wydawca klasycznej „Malt Whisky Yearbook” oraz Dominic Roskrow, autor m.in. książki „1001 whisky, których warto spróbować”.
Tegoroczną edycję festiwalu uświetni także obecność uznanego konkursu barmańskiego Diageo Reserve World Class, organizowanego nieprzerwanie od 2009 roku w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.
Od pierwszej edycji Whisky Live Warsaw partnerem strategicznym wydarzenia jest marka „Krosno”, która od 1923 roku jest liderem branży szkła gospodarczego w Polsce i renomowanym producentem na świecie. Od niemal 90 lat zakłady „Krosno” produkują szklane wyroby formowane ręcznie w bardzo szerokiej gamie produktowej.
Wiele z prezentowanych firm i marek jest w Polsce dobrze znanych. Na Whisky Live Warsaw obecnie będą wszyscy wielcy – Diageo, Pernod Ricard, CEDC, Stock, LVMH, a więc takie marki jak: Johnnie Walker, Talisker, Jameson, Chivas Regal, Aberlour, The Glenlivet, The Balvenie, Balantine’s, Glenfiddich, Jim Beam, Ardbeg, Glenmorangie.
Swoją ofertę przedstawią też czołowi dystrybutorzy, m.in.: Tudor House, M&P czy Centrum Wina, a więc reprezentowane przez nich marki, jak: Mackmyra, Teeling, Amrut, Hellyers Road, Auchentoshan, Bowmore, Yamazaki, Matisse, Tullibardine, Queen GlenDronach, Glenglassaugh, BenRiach, Springbank, Hazelburn, Kilchoman, Longrow, Kilkerran, Glen Scotia, Nikka, Buffalo Trace, Benchmark No 8, Eagle Rare, Blanton’s, The Irishman, Paul John, Jura, Tomatin, Dalmore, Edradour czy Antiquary.
Obecne będą polskie firmy, przede wszystkim dystrybutorzy, ale też m.in. doskonały rum Dictador z Kolumbii, którego właścicielem jest polska spółka.
Będą także firmy obecne w Warszawie ponownie: Glenfarclas, rum Botucal, Compass Box, Lost Distillery, Scotch Malt Whisky Society, Duncan Taylor, Glengoyne, Glen Garioch, Leopold Raffin, Best Whisky Market, Angus Dundee, La Maison du Whisky czy Douglas Laing, Cadenhead’s.

Przyjrzyjmy się bliżej tegorocznym debiutantom

westland-distilleryWestland Distillery
Mała amerykańska destylarnia, która produkuje whisky single malt. Ich farma i destylarnia ulokowane są na północ od Seattle, w Skagit Valley. Używają wyłącznie lokalnych surowców – jęczmienia, wody i torfu. Do starzenia whisky wykorzystują beczki po bourbonie i po sherry. Destylują w niewielkim miedzianym alembiku.

prichards_logo_150-dpiPrichards
Phil Prichard, przedstawiciel piątej już generacji, wskrzesił tradycję rodzimej produkcji whiskey, którą rozpoczął 50 lat przed narodzinami Jacka Danielsa jego przodek Benjamin Prichard z hrabstwa Dawidson w Tennessee. Wówczas whiskey z Tennessee produkowana była z białej kukurydzy, w tradycyjnych miedzianych alembikach, jedna partia dziś, kolejna dnia następnego. Tak też robią dzisiaj – rum i whiskey w odmianach: bourbon, rye i single malt.

wolfburn-master-logo-v21-1024x465Wolfburn
To jedna z młodszych destylarni w Szkocji. Znajduje się w Thurso, Caithness, ok. 350 metrów od funkcjonującej w latach 1821-1850 destylarni o tej samej nazwie. Aktualnie Wolfburn dzierży miano najbardziej na północ wysuniętej destylarni na szkockim Mainlandzie, wyprzedzając Old Pulteney. Gorzelnia czerpie wodę ze strumienia Wolf Burn, stąd nazwa. Destylarnia odrodziła się w 2012 roku, a w 2016 roku wypuściła swoją pierwszą single malt whisky.

arcane-rum-logoThe Arcane
Rum z Mauritiusa, produkowany tradycyjnymi metodami bezpośrednio z soku otrzymywanego z trzciny cukrowej, w wersjach: biały oraz starzony, dwunastoletni.

buusno509logoBuss No. 509
Gin produkowany w portowej Antwerpii, w czterech wersjach smakowych. Właścicielem marki jest restaurator Serge Buss. Swoją pierwszą restaurację otworzył w wieku 20 lat, a w 2013 roku stał się właścicielem pierwszego baru Gin & Tonic w Belgii. Doświadczenia, zarówno własne jak i odwiedzających bar gości, stały się podwaliną do stworzenia linii produktów o wyjątkowych aromatach i smakach, produkowanych na niewielką skalę. Oprócz podstawowych składników typu: kolendra, jałowiec, lukrecja, kardamon czy wanilia, znajdziemy tu także fuzję naturalnych owoców: malin, brzoskwiń czy owocu grapefruita.

adelphiAdelphi
Jedna z najstarszych i najbardziej szanowanych szkockich niezależnych firm butelkujących whisky. Powstali w 1826 roku. Początkowo mieli własną destylarnię – Loch Katrine Adelphi Distillery – zbudowaną przez Charlesa i David Grayów na brzegu Rzeki Clyde. Firma niejako wraca do korzeni, gdyż w 2013 roku otworzyła ponownie własną destylarnię whisky – Ardnamuchran w Glenbeg.

bristol-classic-rumBristol Classic Rum
Brytyjska firma, zajmująca sie wyszukiwaniem i butelkowaniem rumów z różnych części świata. To bardzo limitowane edycje, nie mieszane, z pojedynczych destylarni, a często z pojedynczych beczek.

miodulaMiodula
Marka należąca do Toorank Polska. To wysokiej klasy miodowy likier w stylu dawnego Krupniku, w wersjach Staropolska i Prezydencka (rocznikowa).

maleconlogoMalteco i Malecon
Firma Savio, która powstała we Włoszech w 1958 roku, jest właścicielem dwóch marek rumu: Malecon z recepturą kubańską, produkowanego w Panamie, przez kubańskich emigrantów oraz Malteco z recepturą pochodzącą z Gwatemali, produkowanego również w Panamie. W ofercie Malteco pojawią się rumy leżakowane od 8 do 30 lat w beczkach, natomiast oferta rumu Malecon obejmie rumy, które spędziły do 40 lat w beczkach. Malteco produkowany jest z soku trzciny cukrowej, a Malecon z melasy.

journeyman-distilleryJourneyman Distillery
Craft distillery z USA, z Journeyman w stanie Michigan. Produkuje trunki jedynie z organicznych składników, uprawianych bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, herbicydów, hormonów wzrostu czy zbóż modyfikowanych genetycznie. Wszystkie produkty tworzone są z najczystszych składników i posiadają certyfikat koszerności. Produkcja odbywa się w budynku z 1883 roku, w którym w XIX wieku produkowano gorsety. W ofercie mają m.in.: whiskey pszeniczną, żytnią i bourbona, produkowane na małą skalę.

quiet_man_logo_600Quiet Man
Destylarnia z Derry w Irlandii Północnej, recepturę whiskey stworzył syn barmana, Johna Mulgrew, który przez 50 lat pracował w barze w Belfast. Junior – Ciaran Mulgrew – ma własne zasługi na rynku irlandzkich alkoholi, był dyrektorem zarządzającym oraz współwłaścicielem firmy Niche Drinks, istniejącej od 1983 roku, zajmującej się produkcją likierów St. Brendan Irish Cream i Irish Coffee. W ofercie whiskey blendowana oraz ośmioletni single malt.

generous-ginGenerous Gin
Nowy gin, produkowany od 2015 roku w Cognac, w szarentejskich alembikach. Do maceracji wykorzystano: jagody jałowca, skórki cytrusów, różne odmiany pieprzu oraz czarny bez.

logo-wolf-distillery-since-2011-200x200Wolf Distillery
Rzemieślnicza destylarnia, założona w Holandii przez Polaka, produkująca limitowane edycje whisky single malt. W planie jest budowa w 2017 roku destylarni na terenie województwa lubelskiego. Destylaty powstają wyłącznie z niesłodowanych i słodowanych zbóż śrutowanych ręcznie. Do destylacji służy stworzony na zamówienie klasyczny pot still z miedzianą głowicą z deflegmatorem i miedzianą chłodnicą. Whiskey jest destylowana dwu- lub trzykrotnie. Bez użycia barwników i aromatów. Ze względu na rzemieślniczy charakter produkcji, destylaty leżakują w dębowych beczkach o pojemnościach 30 i 50 l.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.