mała rodzinna destylarnia z Žešově, niedaleko Prostějova. Rozpoczynali działalność chałupniczo w 1981 roku. Cała produkcja firmy Kleiner to zaledwie ok. 1000 l alkoholu rocznie. Robią wspaniałą śliwowicę Silver Plum (43%), z ręcznie zbieranych śliwek lokalnej odmiany kulatka. Proces starzenia odbywa się w glinianych dzbanach, dzięki czemu destylat nabiera gładkości, ale zachowuje przezroczysta barwę. Ma słodki smak i słodki aromat – powidła śliwkowe, rozpływa się w ustach. Nic z typowej dla śliwowicy szorstkości. Innym arcydziełem jest morelowica First Tear XO z destylatu, który leżakował w dębowych beczkach przez 33 lata, co w przypadku moreli jest niespotykane. Rocznie wypuszczanych jest tylko 250 butelek. Jest także śliwowica w wersji single barrel – odleżakowana trzy lata w beczkach po winie cabernet sauvignon, z aromatem koniakowym. Rocznie wypuszczanych jest 400 butelek.