jałowcówka popularna w regionie Górnej Adygi i austriackiego Tyrolu, robiona z jałowca rosnącego w Alpach. Destylat jest zwykle zbożowy lub melasowy, jedynym składnikiem macerowanym w alkoholu jest gałązka jałowca (igliwie i jagody razem), do tego dodaje się nieco cukru. Niektórzy producenci pozostawiają gałązkę jałowca w butelce jako formę ozdoby. To trunek o aromacie lasu, jałowca, żywicy, igliwia. Butelkowany zwykle z mocą 40-45%. Z większych producentów mają go w ofercie Roner i Psenner. Jego odpowiednikiem w innych częściach Włoch jest ginepro (często z większą ilością cukru i robione na grappie), a w Niemczech i części Austrii – waholder.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail