niemiecki odpowiednik naszej jałowcówki. Bazowym alkoholem jest korn, a więc alkohol zbożowy zwykle o niższej mocy niż wódka, rektyfikowany w małych kolumnach, o charakterystycznym aromacie ziarna. W zależności od stosunku alkoholu do wody wyróżniamy Wacholder o mocy do 38% i Doppel Wacholder o mocy powyżej 38%. Bywa starzony w beczkach – Alter Wacholder – zwykle przez okres najwyżej sześciu miesięcy. Jałowiec jest macerowany w alkoholu, następnie redestylowany (wacholdergeist), albo – częściej – tylko filtrowany. Zwykle jałowiec jest jedynym składnikiem, czasami dodawane są jednak też: koper, anyż czy kminek oraz nalewy na różne kory drzew i liście. Tradycyjnie sprzedawany w kamionkowych flaszach. Najważniejsze marki to: Stobbes Machandel, Steinhäger czy Schlichte.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail