23 maja w Palermo Fort Mokotów odbyła się impreza przy kubańskiej muzyce, koktajlach, karaibskich daniach z grilla i z kubańskim rumem Eminente. Organizatorem wydarzenia była firma Moët Hennessy Polska, dystrybutor marki Eminente. Butelkowany z mocą 41,3%, jest blendem destylatów z melasy. Część alkoholu była destylowana w kolumnach do wysokiej mocy ok. 95%, ale większość – ok. 70% objętości – została wydestylowana do mocy zaledwie 70% alkoholu. Ta część nazywana jest na Kubie aguardiente. Fermentacja melasy trwa 25-30 godzin. Rum leżakował siedem lat w beczkach po amerykańskiej whiskey, a także – podobno – w beczkach po whisky Glenmorangie, która także należy do grupy Moët Hennessy. Ze kupaż odpowiadał Cesaro Marti, kubański maestro ronero. Ma oznaczenie pochodzenia D.O.P. Ron de Cuba.
Rum ma zapach poziomek, śliwek, anyż, lekko octany, słodki tytoń. W smaku nuta herbaciana, owoce lasu, gruszki, śliwki, skóra, tytoń. Finisz słodki, maliny, poziomki, miód, lekko korzenność, cynamon, dyskretna słodycz czarnej czekolady.