NAS, podwójna maturacja – beczki po pedro ximemenz i amerykański dąb, moc 43%. Zapach najpierw słodki – miód i pigwa, zaraz potem czerwone owoce, zwłaszcza maliny, dojrzałe czerwone jabłka, a dopiero na końcu torf i apteczność, trochę septyczność, trochę nut kwaskowych, octanowych. W ustach whisky cierpko-torfowa, lekka, słonawa, a potem w finiszu nawet bardzo słona i bardzo cierpka – skóra, kwaśne czerwone winogrona, kwaśne czerwone jabłka. Smak zlewa się z finiszem, jakby posmak był po prostu powiększoną wersję tego, co czujemy od razu w ustach. Jest w tym przyjemna konsekwencja, brakuje natomiast zaskoczenia. Wszystko gra jak w wyuczonym pokazie fortepianowym młodego pianisty.
Alkohole dnia, Spirits
single malt, whisky szkocka
Lagavulin Distillers Edition 2022 Double Matured
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]