7 i 8 czerwca w Poznaniu, w salonie Miler Spirits & Style przy ul. Podgórnej odbyły się dwa wyjątkowo wykwintne spotkania z Arnaudem Lesgourgues, współwłaścicielem destylarni Chateau de Laubade. Zestaw obejmował armaniaki z XX wieku, gdzie każde dwudziestolecie było reprezentowane wybranym rocznikiem, a najstarszy był destylowany 112 lat temu, pochodził z 1910 roku.

– Poza degustacją w USA, nigdy tak stare armaniaki nie były prezentowane poza Francją – mówił Arnaud Lesgourgues, podkreślając wyjątkowy charakter poznańskiej imprezy. – Tak starych armaniaków jak prezentowany dzisiaj rocznik 1910 właściwie prawie nie sprzedajemy, traktujemy je jak część historii miejsca i rodziny, jako pokoleniowy skarb i dziedzictwo, trunek ten opowiada o innych czasach, ludziach, których już nie ma.
Na początek do spróbowania był młody destylat winogronowy z kolumny, taki, który z wyższą mocą trafia do beczek by z czasem stać się armaniakiem. Potem goście odbyli niezwykłą podróż w czasie.

Laubade Blanche Ultra Premium (42%)
Bały destylat z całych winogron. Aromat intensywny, trawiasty, miód rumiankowy, jabłka. W smaku tytoń, fermentacja, trawa, herbata, drożdże. Słodki finisz – cukier, pestki słonecznika, oleiste.
4
22/26/26/7,5=83,5

Laubade 1992 (40%)
Winogrona zebrane w sierpniu 1992. Butelkowanie w maju 2022, winogrona: baco, colombard, ugni blanc i folle blanche. Zapach miodu, syropu klonowego, śliwek, słodkiego tytoniu, moreli, suszonych moreli, fig, daktyli, rodzynek, bergamotki, herbaty Lipton. W ustach bardzo wytrawne, bardzo gorzkie, dużo zielonych orzechów włoskich, migdały, głóg, jarzębina i kwaskowość żurawiny, albedo grejpfruta, pestki moreli. Ciężki, tytoniowo-orzechowy, gorzki finisz – głóg, żurawina, tatarak, piołun, skóra.
4.5
27,5/27,5/27/8=90

Laubade 1972 (40%)
Zbiory po 15 września 1972, butelkowana w marcu 2022 – głównie szczepy baco i folle blanche, całe 50 lat w gaskońskim dębie. Zapach leśnego miodu, kwiatów polnych, wrzosów, słodkich śliwek, słodkiego tytoniu, słodkich jabłek, gruszek, fig, daktyli, moreli. Smak cierpko-słodki, tytoń, anyż, drewno, miód, kakao, gorzka czekolada z rodzynkami, ze śliwkami. Gorzka, bardzo dobra i bardzo wytrawna czekolada w finiszu. Suszone wiśnie, leszczyna i gorzkie zielone orzechy. W finiszu: lukrecja, anyż, mięta, eukaliptus, sól, skóra, tytoń, głóg, jarzębina. Piękna połączenie słodyczy, wytrawności, goryczy.
5
28,5/29/28,5/9=95

Laubade 1952 (40%)
Zbiory po 15 września 1952, butelkowana w marcu 2022, ostatnie 20 lat spędziła w szklanych gąsiorach. Głównie winogrona baco. Zapach miodu, słodkich gruszek, śliwek, szyszek w syropie, słodkiej lukrecji, słodkiego cynamonu. W smaku żywiczne, dużo zielonych szyszek sosnowych w syropie, herbata, mięta, anyż. W finiszu jest stare drewno, orzechy piniowe, żywica, rodzynki, suszone morele, figi, syrop gruszkowy, skóra, tytoń, orzechy, głóg, delikatna nuta grzybowa.
5
28,5/29/29/9=95,5

Laubade 1932 (40%)
Butelkowanie w maju 2022. Armaniak po ponad 50 latach został przelany do szklanego gąsiora, nikt nie wie jakie winogrona. Intensywny zapach lukru, marcepanu, migdałów, figi, syrop piniowy, lekko żywiczność. Bardzo wytrawna, masa tytoniu, bardzo dużo zielonych orzechów, syrop piniowy, skóra, śliwki cierpkie i słodkie, pomarańcze, morele. Finisz to najpierw miód, syrop brzoskwiniowy, potem – ostry tytoń, cygara, cynamon, pieprz, ziele angielskie, skóra, czuć na języku potężną taniczność.
5
28,5/29/29,5/9,5=96,5

Laubade 1910 (40%)
Mniej więcej połowę życia spędził w szklanych gąsiorach, butelkowanie w maju 2022. Pozostało ok. 10 litrów, sprzedają 2-3 butelki rocznie. Nikt nie wie, jakich użyto winogron, jeszcze w ogóle nie istniała wtedy krzyżówka baco. Zapach skóry, tytoniu, sporo octanów, vinegar śliwkowe, jabłkowe, lekko kawa, egzotyczne drewno, cynamon, imbir, grzyby, ściółka, igliwie, miód spadziowy, anyż, imbir. W smaku bardzo taniczne, bardzo dużo igliwia, kory, kawy, wytrawnej czarnej czekolady, skóra, tytoń, pieprz. Finisz oleisty, tłusty, taniczny. Czarne oliwki, kwaśne jabłka, kora, liście, porzeczki, agrest, kakao, kawa, czekolada, orzechy włoskie, orzechy laskowe, kokos, rodzynki.
5
28,5/29/30/9,5=97

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail