Rum
bardzo aromatyczny wysokoprocentowy alkohol produkowany z trzciny cukrowej lub melasy. Ma długą historię, sięgającą jakoby […]
bardzo aromatyczny wysokoprocentowy alkohol produkowany z trzciny cukrowej lub melasy. Ma długą historię, sięgającą jakoby […]
marka czeskiej firmy Fonticulus – doskonałe owocowe brandy, m.in. aromatyczna, słodko-gorzka Hruškovice z gruszek Williamsa.
Sudličkova Pálenice Czytaj więcej ⟶
najczęściej wódki z dodatkiem aromatów grapefruita, rzadziej destylowane z udziałem soku z owocu. Najbardziej znana
Grapefruitowe wódki Czytaj więcej ⟶
rumuński destylat winny, tani i łagodny w smaku, o lekko waniliowej i kakaowej nucie. Na
to nazwa włoskiego napoju na bazie ajerkoniaku, czyli likieru jajecznego (np. popularnego we Włoszech Vov)
węgierska pigwowica, wytrawna, gorzka lub cierpka, o wyraźnym smaku palonej brandy, czasami z dodatkiem miodu.
odmiana alaszu z niemieckiej części Bawarii, czyli kminkówki, bardziej wytrawna, mniej aromatyczna niż alasze z
(Арсэниць), pomimo rosyjskiej nazwy marka jest łotewska, wódkę „arszenik” produkuje firma Jaunalko, a poza czystą
doskonały ziołowo-korzenny likier niemieckiej firmy HUS z Schlettau. Produkowany od 1898 roku, ma zrównoważony smak
– oryginalnie holenderski likier jajeczny, dziś firmowany przez Bolsa. Podobno na jeden litr trunku zużywa