Magnoberta

destylarnia z Casale Monferrato w Piemoncie, założona w 1918 roku przez Giuseppe Luparia. Do 1937 roku był to właściwie jednoosobowy zakład rzemieślniczy, rozbudowana przez rodzinę, nie tylko jako destylarnia grappy, lecz także znany w regionie producent ziołowych likierów, które po II wojnie światowej zaczęto eksportować do wielu krajów. Ważną postacią w historii firmy był Alberto Luparia, który w 1963 roku sam skonstruował używany do dzisiaj aparat do destylacji, zaczął też leżakować grappy w dębie slawońskim i jako pierwszy w regionie zabutelkował grappę jednoszczepową – malvasia di Casorzo. Z czasem oferta jednoszczepowej grappy została poszerzona o typowe dla regionu winogrona: grignolino, barbera, brachetto, bonarda, freisa, dolcetto i moscato. Obecnie destylarnią zarządza czwarte pokolenie ancestorów Giuseppe Luparia. W magazynach znajduje się 150 tys. l dojrzewającej grappy. Mają przetwórnię owoców, robią likiery, wódki, gin, rum, brandy, a także wina, napoje bezalkoholowe czy syropy. Najstarsze grappy starzone mają ponad dwadzieścia lat. Butelkują wódkę czystą pod marką Pomorska.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.