destylarnia z Casale Monferrato w Piemoncie, założona w 1918 roku przez Giuseppe Luparia. Do 1937 roku był to właściwie jednoosobowy zakład rzemieślniczy, rozbudowana przez rodzinę, nie tylko jako destylarnia grappy, lecz także znany w regionie producent ziołowych likierów, które po II wojnie światowej zaczęto eksportować do wielu krajów. Ważną postacią w historii firmy był Alberto Luparia, który w 1963 roku sam skonstruował używany do dzisiaj aparat do destylacji, zaczął też leżakować grappy w dębie slawońskim i jako pierwszy w regionie zabutelkował grappę jednoszczepową – malvasia di Casorzo. Z czasem oferta jednoszczepowej grappy została poszerzona o typowe dla regionu winogrona: grignolino, barbera, brachetto, bonarda, freisa, dolcetto i moscato. Obecnie destylarnią zarządza czwarte pokolenie ancestorów Giuseppe Luparia. W magazynach znajduje się 150 tys. l dojrzewającej grappy. Mają przetwórnię owoców, robią likiery, wódki, gin, rum, brandy, a także wina, napoje bezalkoholowe czy syropy. Najstarsze grappy starzone mają ponad dwadzieścia lat. Butelkują wódkę czystą pod marką Pomorska.