Malinovice

Czechom udało się tak przedestylować malinę, że ich brandy jest prawie jak swieże owoce, nawet ma lekko słodkawy posmak. Jest to trudny owoc do destylacji, stąd dodatkowo maceruje się maliny i to właśnie umiejętna maceracja daje tę świeżość, jeśli jednak przesadzi się – wówczas destylat zaczyna nabierać „nalewkowego” charakteru. Są tylko dwie firmy, które potrafią zrobić dobrą malinovicę – to R.Jelínek oraz Jaroškova, inni zazwyczaj dodają soku z owoców, co niestety psuje efekt. Ta Jelínka to mistrzostwo destylacji, czuć na podniebieniu nie tylko miąższ, ale i pestki, i liście, i słońce pod którym dojrzewały, a rozkosz długo pozostaje w ustach. Jaroškova jest słodsza i wybitnie malinowa, ale bynajmniej nie landrynkowa. Do grona najlepszych dodać należy również znakomitą słowacką Spiš Original Malina. Czeskie i słowackie produkty bardzo różnią się od destylatów z malin z Niemiec (himbeergeist) i Węgier (malnapálinka) – są bardziej wyraziste w smaku, ale przez to jednorodne, to już rzecz gustu, które będą nam bardziej odpowiadały, ja lubię i te, i te.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.