Marc

odmiana eau-de-vie, czyli francuskiej brandy, odpowiednik włoskiej grappy, tyle że o bardziej winnym smaku. Destylowany jest z wytłoków z winogron, poza Francją produkowany także w Szwajcarii i Liechtensteinie. Są różne odmiany, od bardzo drogich po tanie, od wytrawnych po słodkie, od starzonych w beczkach po sprzedawane niemal bezpośrednio po destylacji. Alkohol najczęściej jest dwukrotnie destylowany, w zależności od rodzaju marcu może być to destylacja ciągła lub dwufazowa. Dobry Marc starzony jest w dębowych beczkach przez okres co najmniej 2-5 lat. Barwę może mieć przezroczystą lub bursztynową, opalizującą. Produkowany niemal we wszystkich regionach Francji, ze względu na region oznakowuje się jednak: Eau-de-vie de marc de Beaujolais, de Chardonnay, de Bourgogne, du Jura, d’Auvergne, d’Alsace, ale są też szwajcarskie jak np. Marc de Dôle lub Vaduzer Marc z Liechtensteinu. Dobry marc ma łagodny, harmonijny winny smak z wyraźnym posmakiem dębiny, jednocześnie jednak jest to trunek drogi, droższy niż wysokiej klasy włoskie grappy.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.