najbardziej znana grecka brandy robiona jest inaczej niż typowe brandy winogronowe. Podczas filtracji do destylatu dodawane są aromatyzujące składniki – zioła i płatki róż, dzięki którym Metaxa ma słodkawy smak. Do surowego destylatu dodaje się także muskatowe wina z Limnos i Samos. Jej twórcą jest Spyros Metaxa – plantator winogron z Pireusu. Pierwsza z jego brandy trafiła na rynek w 1888 roku. Metaxa powstaje z winogron savatiano, tych samych, z których powstaje wino Retsina, a także używanych do produkcji rodzynek winogron sułtańskich. Po destylacji brandy leżakuje w beczkach z dębu z Limousin przez okres od 5 do 30 lat. Wiek Metaxy określają gwiazdki (3, 5, 7) odpowiadające latom leżakowania. Jest także wyjątkowo udana Metaxa Grand Olympian Reserve – dwunastoletnia, przypominająca smakiem słoneczne brandy de Jerez, a także bardziej luksusowe edycje: Grande Fine sprzedawana w pięknych porcelanowych karafkach – piętnastoletnia o wyraźnie dębowym posmaku oraz Metaxa Private Reserve – trzydziestoletnia, pełna, dojrzała, o smaku rodzynek. Najlepsza, a zarazem najdroższa, jest limitowana Metaxa AEN 2008 Limited Release Cask No 1 (45,3%). Powstała na 120 –ecie firmy w liczbie 1888 butelek. Butelka kosztuje 4300 zł. Jest to wspaniała, aromatyczna, miodowo-orzechowa kompozycja destylatów leżakujących od 20 do 80 lat w kadzi numer 1, „Spyros”, nazwanej tak na cześć założyciela firmy i pamiętającej podobno jego czasy.
[nggallery id=102]