Nominowane amerykańskie whiskey 2023

W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane amerykańskie whisky – spośród 26 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy 5. Kolejność przypadkowa.

Westward Cask Strength Proof 125 62,5% (USA)

Zapach jabłek, gruszek, cytrusowego chmielu, bananów, ananasa, lekko ziół. W smaku dużo drożdży piekarniczych, dużo estrów jak w rumie – banany, ananasy, nuta naftowa, lekko sól, ale też „elektryczność” – jambu. Znakomicie smakuje. Finisz może ciut za krótki, sporo ziół, wypieczony chleb, drożdże, chmiel, śliwki, rodzynki, trochę soli, trochę marynowanego imbiru. I mleczna waniliowa czekolada z chilli. Bardzo ciekawa whisky.

27,5/28,5/27,5/8,5=92

Redwood Lost Monarch Whisky 117,2 Proof 58,6% (USA)

Mashbill tej mieszanej whiskey to: 94% żyta 5% słodowanego jęczmienia 1% pszenicy, zmieszane z bourbonem: 74% kukurydzy, 20% żyta 4,5% słodowanego jęczmienia i 1,5% pszenicy. Bardzo przyjemny zapach – zioła, ogródek zielarski, lekko nuty balsamico, a nawet zielonej sałaty z balsamico orzechowym. Smak gorzkawy – zielone orzechy włoskie, leszczyna, żołędzie, liście dębiny, delikatna słoność, oleistość, czarne oliwki. W finiszu lekka pieprzność, dużo ziarna, zioła, śliwki, lekko marcepan, anyż. W finiszu jest posmak orzecha, leszczyny, prażonej kukurydzy, śliwek, renklody.

27,5/27,5/27,5/8,5=91

Pawlina 66 Tennessee Whiskey 40% (USA)

Whisky wyselekcjonowana dla M&P. Mashibill to: 80% kukurydza (niemodyfikowana genetycznie), 10% jęczmień i 10% żyto. Fermentacja z wykorzystaniem osadów z wcześniejszej fermentacji, tzw. sour mash. Dojrzewała w nowych beczkach z amerykańskiego dębu o czwartym stopniu wypalenia. Czwarty poziom trwa 55 sekund i jest nazywany „aligator char”. Filtracja przez węgiel drzewny z klonu przed przelaniem do beczek. Powstaje w Tennessee Distilling Group. Zabutelkowano 66 beczek. W zapachu dużo słodkiej, mlecznej czekolady, wanilia, orzechy laskowe, prażone migdały, ziołowość (tymianek, majeranek, rozmaryn), ale i owoce, zwłaszcza czereśnie, nuta truskawki. W smaku cierpko – zielony orzech włoski, nuty korzenne i ziołowe, piołun, rozmaryn, dużo mocno wyprażonego popcornu, delikatna słoność. Klasyczny dla kukurydzianej whisky finisz – słodycz kukurydzy, ziołowość, zwłaszcza rozmaryn, mięta, goryczka głogu, tataraku, delikatny pieprz, imbir. I nuty wytrawne, ściągające, dość zaskakujące i interesujące, jak tarnina.

25,5/24,5/25/7=82

Yellowstone American Single Malt 108 Proof 54% (USA)

Czteroletnia słodowa amerykańska whiskey z Limestone Branch Distillery. Zapach ziół, nuty apteczne, piołun, galanga, tymianek. Smak zaskakujący – maliny, poziomki, jagody leśne, słodkie śliwki, bardzo słodkie jabłka. W finiszu woskowość, słodkie, malinowe jabłka, miód.

25,5/26/25,5/7=84

Jack Daniel’s Bonded 50% (USA)

Edycja wcześniej znana na rynku travel retail, obecnie szeroko dostępna. Whiskey leżakowała ponad cztery lata, zabutelkowano ją z wyższą niż typowy Jack mocą – 50%. Zapach ziół, słodkiej kukurydzy, czekolady, śliwek, placka ze śliwkami. W smaku lekko goryczka, gorzkie migdały, śliwki, melon. W finiszu słodycz i vinegar orzechowe, śliwki, morele, wanilia, kakao, rozmaryn i… mak.

26,5/26,5/26/7,5=87,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.