W 2022 roku oceniliśmy 2419 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2022 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane brandy. 7 najlepszych jakie próbowałem w 2022 roku spośród łącznej ich liczby 54 próbek. Kolejność alfabetyczna.
Ararat 25YO Aznavour 40% (Armenia)
Jedna z najwspanialszych brandy w historii piwnic z Erewania, wypuszczona dla uczczenia pochodzącego z Armenii Charlesa Aznavoura. Zanim zmarł w 2018 roku piosenkarz zdążył jeszcze spróbować tej brandy i zaakceptować dobór beczek. Jest to kupaż trzech różnych roczników, z których najmłodszy miał 25 lat w chwili zlania z beczek. Najstarszy składnik jest z 1956 roku, kiedy Aznavour święcił pierwsze triumfy na paryskiej scenie. Wykorzystany destylat z 1960 roku nawiązuje do czasu powstania jednego z największych francuskich przebojów, piosenki „Je m’voyais déjà”, zaś najmłodszy w kupażu alkohol pochodzi z 1981 roku, kiedy powstała piosenka „Une vie d’amour”. Zapach śliwek, orzechów, tytoniu, herbaty, moreli, nektarynek, pomarańczy, anyżu, soli. W smaku tytoń, drożdże, czekolada, orzechy włoskie i laskowe, czekolada z pomarańczą. Finisz lekko kwaskowy, kandyzowane skórki cytryny, orzechy, suszone śliwki, rodzynki, suszone morele, suszone grzyby, ściółka leśna, mocny tytoń. Cudowna brandy. W Polsce w ofercie: M&P.
29/28,5/28/9=94,5
Quinta das Bágeiras Aguardente Vinica Velha 40% (Portugalia)
Dziesięcioletnia portugalska brandy, dwukrotnie destylowana w szarentejskim alembiku, leżakowana w trzech typach beczek z francuskiego dębu – 50, 100 i 550 l. Powstaje z czerwonego szczepu baga, typowego dla regionu Bairrada. Wydestylowana w 2012 roku, wypuszczono tylko 2500 butelek. Brandy ma ostry i wytrawny cygarowy zapach, popiół, w tle nuty dojrzewającego pleśniowego sera, lekko octany. W smaku grzyby, stare drewno, przyprawy korzenne – imbir, cynamon, tytoń. Finisz długi, wytrawny, nieco pikantny – imbir, orzechy włoskie, tytoń, gorzka mocna herbata. Brak polskiego importera.
26,5/25,5/27/8=87
Sarajishvili Eniseli 40% (Gruzja)
Ta brandy jest absolutnie niezwykła. Według informacji producenta została wydestylowana w 1949 roku, leżakowała czternaście lat, a w 1962 roku została zblendowana. Nie wiadomo, czy z młodszymi destylatami, czy starszymi, jakimś cudem ten blend trafił znów do beczek, a nie do butelek i przeleżał ponad 50 kolejnych lat… Zapach bogaty, ale nie bardzo intensywny, raczej elegancki i stonowany, nie narzuca się. Jest w tym aromacie sporo orzecha włoskiego (typowe dla kaukaskiego dębu, dzisiaj już niemal nie stosowanego), jest też sporo pomarańczy, ale jest też delikatna rześkość i kwiatowość gron rkatsiteli. Znajdziemy też w zapachu: skórę, tytoń, kawę, kakao, śliwki, nieco anyżu, może nawet kopru włoskiego. Smak jest fantastycznie delikatny, słodki niczym brandy z Jerez, nie ma w nim tytoniowości typowej dla wielu brandy Sarajishvili. Jest dużo wytrawnego kakao, są: daktyle, rodzynki, figi, suszone morele. Pięknie zbalansowane. Jest w finiszu pomarańcza, są delicje pomarańczowe lub gorzka czekolada z pomarańczą, ale jest też ostry tytoń (w końcu jest!), jest nieco pieprzu, jest balsamico winogronowe. Skóra, anyż, może i trochę mięty, a do tego syrop wiśniowy. Niesamowite! W Polsce w ofercie: Marani 1915.
29/29,5/29,5/10=98
Urium Brandy de Jerez Gran Reserva 36% (Hiszpania)
Brandy z Bodegas Urium, destylowana z winogron airén z La Mancha. Zapach rodzynek, suszonej moreli, daktyli, czekolady, lekko kokosa, mielonego orzecha włoskiego. Smak bakaliowy, dużo włoskich orzechów, rodzynki, stare drewno. Podobnie w finiszu, sporo utlenionej sherry oloroso, masa orzechów włoskich, suszone śliwki, suszone morele, lekko tytoń. Brak polskiego importera.
27/26,5/26,5/7=87
Veragua Brandy De Jerez Solera Gran Reserva Aged in Very Old Sherry Casks 38% (Hiszpania)
Piękny kolor i piękny zapach – pieczone kasztany, orzechy włoskie, kawa, czekolada, rodzynki, czekolada z suszoną wiśnią. Smak słodki, dużo czekolady, kakao, posypki kokosowej, śliwek w czekoladzie. Słodki finisz, bardzo bakaliowy – orzechy włoskie, rodzynki, suszone morele, daktyle, kakao. W Polsce w ofercie: Centrum Wina/Ambra.
27,5/26,5/26,5/7,5=88
Ximenez-Spinola Brandy Tres Mil Botellas 40% (Hiszpania)
Jednokrotna destylacja, odbierają destylat z mocą 47%. Criadera z 1948 roku. Tylko 3000 butelek rocznie. Destylat PX Muy Viejo. 12 lat w beczkach z drewna orzecha włoskiego i 12 lat solerze z amerykańskiego dębu. Piękny, głęboki zapach słodkiego tytoniu, słodkich wiśni, suszonych, lekko wędzonych śliwek, rodzynek, śliwek, pomarańczy, orzechów, cynamonu, vinegar. Pachnie jak likierowe wino, w ogóle nie czuć mocnego alkoholu. W ustach stara wiśniówka, dużo utlenienia, nuty grzybowe, także syrop na pędach sosny, stara nalewka pigwowa. W finiszu dużo miodu, słodkie figi, ale też cierpkość, ostry tytoń. Fantastyczne. W Polsce w ofercie: Dom Whisky.
29,5/29,5/29,5/9,5=98
Ximenez-Spinola Cigars Club No 3 47,15% (Hiszpania)
Tylko 485 butelek, beczki z francuskiego dębu, z wyselekcjonowanych beczek, w wieku 25-26 lat. Zapach orzechów, gruszek, śliwek i suszonych śliwek, gałki muszkatołowej, rodzynek, suszonych moreli, kakao, kokosa, słodkiego tytoniu. Smak słodki, a jednocześnie pikantny, dużo słodkich wiśni, syropu wiśniowego, czekolada, śliwki w czekoladzie, kokos, daktyle, gorzkie kakao, słodki tytoń. Finisz cierpki, kwaśne wiśnie, tytoń, herbata, ale też miód spadziowy, trochę igliwia, ściółki leśnej. W Polsce w ofercie: Dom Whisky.
29/29,5/29,5/9,5=97,5