W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane destylaty z agawy i tequile – spośród 22 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy 8. Kolejność przypadkowa.
Cabo Wabo Tequila Añejo 40% (Meksyk)
Leżakowała 12 miesięcy w amerykańskim dębie. Zapach nieco kwaskowy, „spocony”, egzotyczne drewno, nuta marynowanej limonki, optujących śliwek, cynamonu, cukru pudru, lekko tytoń, leśny miód. W ustach wytrawna, kwaśny tytoń, cynamon, guma cynamonowa, nuty pieprzne. Finisz gorzki, ostry i kwaśny – goryczka, głóg, tatarak, pieprz czerwony i limonki. I guma cynamonowa. Ciekawa, choć nie poukładana.
27/26/26/7,5=86,5
Patrón Gran Smoky Silver Tequila 50,5% (Meksyk)
Zapach subtelny i delikatny czekolady z rodzynkami, kakao, suszonych śliwek, słodkiego tytoniu i miodu. Smak wyrazisty, kwaskowy, fermentacyjny, wędzone fermentujące agawy. Bardzo słony finisz, wędzona szynka, śliwka i znów sól.
27/27,5/28/8,5=91
Coyote Sotol Blanco Durango 43% (Meksyk)
Destylowany w alembiku przez Alejandro Solís z Cuencamé, Durango. Przedestylowano eukariont wachlicy odmiany Dasylirion Cedrosanum, wsytaepujący w regionach: Coahuila, Durango i Zacatecas. Zapach egzotycznego drewna, kopca termitów, miodu, wędzonych śliwek. Smak cierpki – wędzone i marynowane limonki, anyż, czerwony pieprz, sól. W finiszu mdłe nuty nafty, masła i sporo wędzonych śliwek oraz soli, ale też agrest i pieprz kajeński.
22/26/26/7=81
Satryna Tequila Añejo 38% (Meksyk)
Zapach cynamonu, egzotycznego drewna, miodu, masa mirabelek, zielonych śliwek, ume. W smaku lekka, słodko-cierpka, leciutko słoność, kwaskowość, ale też nuta prażonego ryżu, delikatny cynamon. Finisz delikatny, słodki tytoń, woda miodowa, śliwki, mirabelki, kwaskowe morele.
28/28/27,5/8=91,5
Herencia de Plata Añejo 38% (Meksyk)
Leżakowana poniżej rok w beczkach z amerykańskiego dębu. Zapach delikatny, słodki, miodowy, lekkie nuty skórek cytryny, limonki. Smak słodki – miód, nuty przyprawowe – goździki, imbir, cynamon. W finiszu cytrusowość – cytryna, limonka, imbir, lekko pieprzność, lekko słoność, ale też słodkie nuty miodowe.
27/26,5/27/8=88,5
Prospero Reposado 40% (Meksyk)
Leżakowana sześć miesięcy. Bardzo wyrazisty, kwaskowy zapach fermentacji – owoców, miody. Zaskakuje w aromacie soczystymi śliwkami. W ustach lekka, słodka, sporo miodu, śliwek, słodkich gruszek. W finiszu dochodzi nutka gorzko-ziołowa, propolisowa.
27/26/26,5/7,5=87
Patrón El Cielo (Meksyk)
Super premium tequila czterokrotnie destylowana. W zapachu egzotyczne drewno, kakao, lody kakaowe, orzeszki-kamyczki w czekoladzie, śliwki w czekoladzie. W smaku przyjemna cierpkość, mineralność, są nuty hibiskusowe i zielone banany, lekko słoność. Jest w tym wszystkim dużo elegancji, smak jest przyjemny, jest też oleistość w ustach. W finiszu ziemistość, słoność, gorzkie migdały, gorzkie kakao, tłuste, oleiste awokado.
27,5/28/28/8,5=92
Maya Pistola Añejo 40% (Indie)
Ponad 14 miesięcy leżakowania w dziewiczym dębie amerykańskim. Świeży, owocowy zapach, dużo czarnej porzeczki, agrest, renklody. W ustach gładka, przyjemnie owocowa, dużo porzeczek i agrestu, nutka zielonego orzecha włoskiego, trochę miodu i wanilii. W finiszu delikatna słoność, ziemistość, cierpkość, tytoń i porzeczki. Smaczny, unikatowy trunek, któremu bliżej do mezcalu niż tequili.
28/28/28/8,5=92,5